“Kosovska vojna policija će imati veću moć od Kfora, Euleksa…”

EPA/Kusthrim Ternava

Prema finalnom Nacrtu zakona o vojnoj policiji Ministarstva odbrane, predviđeno je da će Vojna policija KBS imati ovlašćenja u odnosu na vojsku i strane misije koje deluju na Kosovu, stručnjaci za bezbednost navode da su odredbe iz Nacrta zakona i druga ovlašćenja za civile neprihvatljive, piše Koha.

– Vojna policija vrši svoja ovlašćenja nad svim vojnim i civilnim subjektima, domaćim i stranim, sa ili bez državljanstva, koji svojim postupcima krše aktivnosti Kosovskih bezbednosnih snaga unutar i izvan zemlje i oslanjaju se na odredbe ovog zakona i zakonodavstvo na snazi – navodi se u drugom stavu člana 7 Nacrta zakona.

Kfor sprovodi vojne aktivnosti na Kosovu, iako sa smanjenim mandatom, Euleks je i dalje drugi po pitanju bezbednosti.

Stručnjak za bezbednost Nuredin Ibiši kaže da je ta odredba Nacrta zakona neprihvatljiva.

– Na osnovu onoga što sam video, postoji mnogo pitanja koja su neprihvatljiva. Tu je suverenitet delegiran međunarodnim vojnim prisustvom. Kfor ima vojnu policiju, odnosno NATO, nezamislivo je da vojna policija KBS preduzme mere protiv bilo koga drugog – smatra Ibiši.

Nove odredbe su takođe u suprotnosti sa Zakonom o diplomatskom imunitetu. Uz to, osoblje međunarodne misije uživa imunitet od racija, hapšenja ili pritvaranja.

U njemu se navodi da je njihov lični prtljag podložan kontroli ako postoji ozbiljan osnov da se sumnja da sadrži predmete čiji je uvoz ili izvoz zabranjen važećim zakonom na Kosovu i da se takve kontrole vrše samo u prisustvu diplomatskog službenika ili predstavnika koga on imenuje.

Prema Nacrtu zakona o vojnoj policiji i nad civilima će vojna policija KBS imati ovlašćenja.

Između brojnih ovlašćenja navodi se bezbednosna kontrola: lica, dokumenata, prevoznih sredstava, prtljaga, objekata i prostora. Regulisaće saobraćaj i izreći saobraćajne kazne u skladu sa važećim zakonodavstvom; koristiti saobraćajnu signalizaciju za hitne slučajeve; ograničavanje kretanja, zaustavljanje, hapšenje i pratnja lica, u skladu sa naređenjima dobijenim iz lanca komandovanja koristiće imovinu treće strane u hitnim okolnostima.

Ibiši koji je bio šef radne grupe za Kosovsku policiju upozorava da deo ovlašćenja koja su u Nacrtu zakona dodeljena Vojnoj policiji KBS krše ljudska prava.

– To su vrlo osetljiva pitanja koja utiču na ljudska prava. Kosovska policija kada preuzme određene radnje, mora obavestiti javnog tužioca. Ovde se uopšte to ne spominje. Ovaj zakon prave amateri, nije rađen profesionalno. Treba biti oprezan, posebno u pitanjima koja obuhvataju spektar ljudskih prava i upotrebu ovlašćenja izvan vojnog osoblja i vojnika KBS – rekao je Ibiši.

Ministarstvo odbrane odbija da govori o sadržaju Nacrta zakona, prenosi Koha.

Ovaj dokument nakon javnih konsultacija biće prosleđen Vladi, a zatim na razmatranje i usvajanje u Skupštini.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime