EPA
Pandemija koronavirusa u Australiji

Putnicima iz inostranstva od 17. aprila više neće biti potreban negativan test na kovid kao uslov za ulazak u Australiju.

Savezna vlada je ukinula zahtev da oni koji dolaze iz stranih zemalja treba da se testiraju na virus tri dana pred polazak na put.

Ministar zdravlja Greg Hant rekao je da vlada više neće postavljati ovaj uslov za ulazak u zemlju.

– S obzirom na to da zahtev za vakcinaciju ostaje obavezan, kao i nošenje maske u avionu i na aerodromu, medicinski savet je da test više neće biti potreban – rekao je Hant.

Ministar je dodao da postoji još jedan razlog, a to je što u nekim sredinama postoje teškoće u pristupu testovima ili dokazivanju njihove validnosti.

Hant je o ovoj promeni razgovarao sa čelnicima avio-prevoznika Kvantasa i Virdžina.

– Zajednički stav je da slušamo stručne preporuke glavnog medicinskog zvaničnika i da postepeno oduzimamo one zahteve koji više nisu potrebni.

Hant je potvrdio da će 17. aprila prestati i druge hitne mere, uključujući ograničenja na broj gostiju na putničkim brodovima i pravila o zabrani podizanja cena brzih antigenskih testova.

Testiranje pre dolaska u Australiju uvedeno je početkom prošle godine, kako bi se sprečilo da više slučajeva kovida uđe u zemlju.

Odluku o ukidanju testova počele su da donose i druge zemlje, pre svega u Evropi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here