Koža kao ekran

0

 

Stručnjaci te dve institucije identifikovali su nekoliko mesta na podlaktici i ruci koja proizvode karakteristične zvukove kad ih pipnemo. Izum po nazivom Skinput (u bukvalnom prevodu, unos kožom) je kombinacija mini-projektora koji kreira displej i sofisticiranih senzora koji mogu da otkriju tačno koji deo ruke dodirujete.

 

Spravica će nam na kožu projektovati mali opcioni meni uz pomoć kog ćemo moći da menjamo pesme na iPod uređaju, igramo igrice ili telefoniramo…

 

Kris Harison, stručnjak Karnegi Melon univerziteta u Pitsburgu zajedno sa Denom Morisom i Diznijem Tenom radi na Microsoftovom istraživanju u laboratoriji u Redmondu. Oni ispituju činjenicu da naša koža, muskulatura i kostur ispuštaju prepoznatljiv zvuk kada kucnemo na različite delove ruke, dlana ili palca. Zbog različite gustine kostiju, mase tkiva i veličine mišića, svaki deo tela, ruke ili šake ispušta različit zvuk, čime se korisnicima skinputa omogućava da kontrolišu svoju električnu opremu samo dodirujući se, piše "Blic".

 

Ovaj sistem čine dve tehnologije: mogućnost da se otkrije ultraniska zvučna frekvencija koja nastaje kuckanjem prstima po koži i mikročip veličine "piko" projektora koji se već koristi u mobilnim telefonima. Sistem iz projektora smeštenog u narukvici koja se pričvršćuje za nadlakticu baca zrak koji projektuje opcioni meni na podlakticu korisnika i šaku. Akustični detektor, takođe u narukvici, dalje određuje koji deo displeja želite da aktivirate.

 

Akustični detektor u narukvici ima pet piezoelektričnih konzola, svaka podešena da odgovori na određene grupe zvučnih frekvencija. Različite kombinacije senzora se aktiviraju do različitog stepena u zavisnosti od toga gde smo dodirnuli ruku.

 

Pranav Mistri, iz medijske laboratorije Masačusetskog univerziteta za tehnologiju, upozorava da korisnici treba da nameste rukavicu vrlo precizno kako bi se projekcija uvek pojavila na pravom mestu.

 

"Skinput radi veoma dobro čak i kada je telo u pokretu", kažu istraživači.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here