Mafija prala novac u bankama u Austriji

0

Mafija "oprala" dve milijarde evra
 

Prema podacima tužilaštva umešane banke su "Rajfajzen centralbank", "Benk Austrija", koja sada pripada italijanskoj "Unikredit grupi" i austrijski organak "Anglo-irske banke", piše list. Transfer novca pomagali su italijanski internet provajder "Fastveb" i "Telekom italia sparkl" /TIS/.

 

List ističe da je i tužilaštvo u Beču pokrenulo istragu u ovom slučaju. Banke nisu želele da komantarišu optužbe, ali su rekle da sarađuju sa vlastima.

Prema pisanju lista tri banke same su prijavile poslovanja svojih italijanskih klijenata austrijskim vlastima.

 

Tužilaštvo u Beču u jesen 2007. godine je, odgovarajući na zahtev kolega u Rimu, naredilo otvaranje bankovnih računa, ali njihovi vlasnici već su do tada znali šta će se dogoditi.

 

Prema pisanju lista internet provajderi "Fastveb" i TIS koristile su austrijske račune za transfer novca nizu drugih kompanija, nakon što bi uzimale sebi deo.

 

Prošlog meseca, tužilaštvo u Rimu zatražilo je hapšenje 56 ljudi, uključujući osnivača "Fastveba" Silvija Skalju u slučaju pranja novca i pronevere.

 

"Fastveb" i TIS, koji su pod kontrolom kompanije "Telekom Italija" sumnjiče se da su naplatili nepostojeće internet i telefonske usluge u vrednosti od 1,8 milijadi evra, čime su utajili porez od oko 365 miliona evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here