Kraljev grad zatvoren za turiste

0

Sklonište: Od 9. do 12. aprila 1941. u njemu
boravio mladi kralj Petar Drugi Karađorđević

U podzemnom gradu kralja Aleksandra Karađorđevića počeli su radovi na rekonstrukciji električnih instalacija koji će trajati dva meseca. Zbog radova je ovaj podzemni kompleks zatvoren za posete turista, a sređivanje elektrike kompletnog podzemnog kompleksa prva je faza u prilagođavanju ovoga mesta u turističkim svrhama.

Hodnik sa 12 ulaza
U podzemnom kompleksu duž kilometar i po hodnika nalazi 70 prostorija različite namene i veličina, dovoljnih za smeštaj do 5.000 ljudi, ima 12 ulaza, ventilacija je odlična, a temperatura uvek između 14 i 16 stepeni.
Podzemni grad je pre nekoliko godina otvoren za posetioce, a posle započetih radova oni će imati mnogo bolje uslove kada dođu u podzemni grad Karađorđevića, odnosno "Kamenu devojku".

Prema rečima predsednika opštine Mali Zvornik Dragana Bogićevića, električne instalacije u ovom objektu nisu menjane od postavljanja u vreme gradnje početkom tridesetih godina prošlog veka i neophodna je njihova rekonstrukcija, a radove finansira malozvornička opština sa dva miliona dinara.
Kako je ranije bilo najavljeno iz Turističke organizacije ove opštine, struju, odnosno rasvetu, treba razvesti u sve prostorije i ova elektrifikacija biće rađena po najsavremenijim standardima za ovakvu vrstu objekta gde se mora voditi računa o temperaturi i vlažnosti vazduha, odnosno posebnostima ovoga prostora.
Opština namerava ovaj prostor da koristi kao jedinstvenu turističku atrakciju, a ovo je prvi korak u faznom sređivanju ovog vrednog kulturno-istorijskog mesta građenog pod šifrom "Kamena devojka".
Planira se i opremanje desetak najvažnijih prostorija u duhu doba u kome je građen ovaj "tajni grad", kao što je ona u kojoj je održana poslednja sednica jugoslovenske vlade kojom je predsedavao kralj, a održana je 1941. godine u podzemnom gradu Karađorđevića.
Podzemni grad građen je između dva svetska rata po nalogu Aleksandra Prvog Karađorđevića u šupljem stenovitom brdu nedaleko od gvozdenog mosta na Drini. Gradnja je trajala do 1934. i ubistva kralja Aleksandra u Marselju kada je posao prekinut, a do tada je urađeno oko dve trećine skloništa. Ceo prostor su prirodno šuplje stene koje su dodatno izdubljene, a ovo mesto, iako nedovršeno, bilo je ipak korišćeno jednom. Ovde je od 9. do 12. aprila 1941. tri noći boravio mladi kralj Petar Drugi Karađorđević na putu u izgnanstvo.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here