Vesti
Folkloraši Avale ispred hrama Svetog Save u Grinzborou

Puna sala Crkveno-školske opštine Sveti Sava Grinzboro, u subotu 25. novembra, orila se od srpske pesme i igre. A kako i ne bi kada je ovdašnja Folklorna grupa Avala obeležavala veliki jubilej – 70 godina postojanja.

– Zaista je bilo odlično. Povodom obeležavanja ovako važnog jubileja, kako za folklornu grupu, tako i za našu crkvu, u poseti nam je bio i vladika Siluan – priča Dušan Bulatović, koreograf Avale.

Obeležavanje jubileja je započelo velikom večernjom službom u hramu, koju je služio episkop australijsko-novozelandski Siluan. Posle toga je usledio zvanični program u crkvenoj Sali, kojem je prisustvovalo više stotina posetilaca.

Najmlađi igrači su oduševili goste

Program je, kaže Bulatović, svečano otvorio upravo episkop Siluan prigodnim govorom. Vladika se obratio svim prisutnim gostima, čestitajući veliki jubilej Folklornoj grupi Avala i pohvalivši njihov višedecenijski, kontinuirani trud i rad na negovanju srpske kulture i folklorne tradicije na Petom kontinentu.

Episkop je zablagodario koreografima, pedagozima, a posebno deci i roditeljima na posvećenosti i žrtvovanju, podsetivši da su srpska kultura i tradicija prožeti i nadahnuti pravoslavnom verom, koja je vekovima oblikovala duh našeg naroda.

– Nakon toga je usledio zvanični program. Smenjivale su se naše grupe, izvodeći program po kojem su ove godine upamćeni širom Australije. Naravno da je posebno svečano bilo kada smo govoerili o istorijatu naše folklorne grupe. Na kraju je skoro nas 50 nekadašnjih igrača Avale, izašlo na binu i odigralo Kraljevo kolo – oduševljeno će Bulatović, uz napomenu da su „Vesti“ imale veliku zaslugu za dobar odziv gostiju i bivših igrača, jer su prošle sedmice najavile ovaj događaj.

Folkloraši ispunili hram Svetog Save u Grinzborou

Prema rečima koreografa Avale, ova folklorna grupa je iz dana u dan brojnija i sve bolja.

– Pre kovida smo imali svega šezdesetak članova, a sada nas je 110. I naravno, sve smo uvežbaniji i uigraniji. Inače, poslednjih godina nismo imali dodelu trofeja igračima za uspešno završenu godinu. Tako da smo u subotu objedinili i jubilej i dodelu trofeja našim članovima – naglašava sagovornik „Vesti“.

RADOST POKRETA: Najmlađi igrači

Posle zvaničnog dela programa i uručenja priznanja usledilo je opštenarodno veselje, koje je trajalo do kasno u noć. Preko 300 gostiju je uživalo u završnoj večeri „Avale“ i sa nestrpljenjem očekuju nove koreografije i izvedbe ove folklorne grupe u narednoj godini.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here