Krasić: Kraj procesa protiv Šešelja 20. aprila

0

Vojislav Šešelj
 

Krasić je rekao da se nameće zaključak da su u Haškom tribunalu odlučili da do tog dana završe saslušanje preostala četiri svedoka, potsetivši da je za 20. april zakazano prvo pojavljivanje pred pretresnim većem Šešelja u postupku u kome se tereti za nepoštovanje suda zbog obelodanjivanja imena 11 zaštićenih svedoka.

 

Krasić je na konferenciji za novinare naglasio da je fundamentalno Šešeljevo pravo da mu se sudi u razumnom roku i da ne postoji nijedno opravdanje da se ono prekrši zbog bolesti svedoka, ali da Haški sud zloupotrebljava procesna ovlašćenja da bi Šešelja što duže zadržao u pritvoru.

 

Tužba tužbu sustiže

Šešelj je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svedoka čiji je identitet, po nalogu pretresnog veća, bio zaštićen od javnosti.
Šešelj je 24. jula osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i on je 5. oktobra podneo žalbu na tu presudu, a 4. februara 2010. Šešelj je po drugi put optužen zbog objavljivanja podataka o 11 zaštićenih svedoka.

Ističući da je i "samo haško tužilaštvo priznalo da je taj sud pod velikim uticajem velikih sila", Krasić je naveo da Haški tribunal u suštini nema optužnicu protiv Šešelja, da su tužilaštvo i pretresno veće zapali u bezizlaznu situaciju i da je pitanje dokle će Tribunal vansudskim putem uticati na dužinu Šešeljevog pritvora, jer je lider radikala optužen za nepoštovanje suda "zbog toga što u Tribunalu nisu uspeli ništa da dokažu u postupku za ratne zločine protiv Šešelja".

 

Zar je moguće da se pokrene postupak za nepoštovanje suda protiv optuženog koji se sam brani, upitao je Krasić, podsetivši da još nije rešeno ni pitanje Šešeljeve žalbe na presudu kojom je osuđen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda.

 

Krasić je rekao da za sledeću nedelju u Haškom tribunalu nisu planirali suđenje Šešelju, koji se više od sedam godina nalazi u haškom pritvoru.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here