Twitter
Ričard Grenel, Hašim Tači, Robert O'Brajen i Aleksandar Vučić

Politički analitičar Miljazim Krasnići u izjavi za Kosovo Onlajn ocenio je da su SAD promenile politiku prema Srbiji i da sada bliže sarađuju sa zvaničnim Beogradom nego sa Kosovom po nekim pitanjima, i to je, po njemu, povoljan trenutak da se okonča dijalog.

Profesor Krasnići ukazuje da je Kosovo uvek imalo poverenja u dobre namere SAD, a sada bi, kako ističe, i Srbija mogla da ostvari dobru saradnju sa Amerikancima po pitanju Kosova, a u cilju pronalaženja rešenja.

Krasnići podvlači da je uloga SAD u dijalogu Kosova i Srbije ključna, a da je Evropska Unija izgubila na značaju.

– Evropska unija je odavno izgubila na značaju, a nikada nije ni imala veliki značaj. EU ima jednu magnetsku ulogu za naše zemlje Balkana zbog ekonomskog razvoja i ideje da će se, ako uđemo u EU, promeniti ova teška ekonomska situacija. Evropska unija nema snagu da nametne odluke ni Srbiji ni Kosovu – kaže Krasnići za Kosovo Onlajn.

On ne veruje da predsednici Kosova i Srbije, Hašim Tači i Aleksandar Vučić, znaju kako će izgledati konačni sporazum ali veruje da postoje neka načelna rešenja.

– Ono što SAD mogu da ponude je velik ulog za Kosovo i Srbiju jer oni imaju ekonomski, diplomatski i vojni potencijal. Mislim da je ideja o promeni granica nije popularna a nije ni racionalna. Najverovatnije će se tražiti neko drugo rešenje, u integracijama, u ekonomskom razvoju, nekom Maršalovom planu. Najverovatnije i u nekom statusu Srbije, da se ne pritiska u učlanjenje u NATO. Mislim da će to biti neki paket, a šta će biti unutar tog paketa ne znaju ni glavni akteri tog procesa – zaključuje Krasnići.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here