pixabay.com

Kremlj kaže da je uveren da će ruski predsednik Vladimir Putin pobediti na predsedničkim izborima 2024. ako odluči da se kandiduje za još jedan mandat.

Ni Putin ni Kremlj nisu potvrdili da li će se kandidovati za još jedan šestogodišnji mandat, koji bi ga zadržao na čelu Rusije do 2030. godine, a potencijalno i kasnije. Međutim, nekoliko medijskih izveštaja citira neimenovane izvore koji kažu da će se Putin kandidovati.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je za CNBC da veruje da bi Putin, iako nema zvaničnog saopštenja o tome, pobedio ako bi se kandidovao na izborima koji će se u Rusiji održati u martu sledeće godine.

– Još nije bilo zvaničnog saopštenja. Ali ne sumnjam da će, ako se kandiduje, sigurno pobediti. Društvo je konsolidovano oko predsednika – napisao je Peskov u mejlu za CNBC.

Mesečna istraživanja javnog mnjenja nezavisnog Levada centra dala su Putinov rejting odobravanja na 82 odsto u oktobru, nakon što se kretao oko 80 odsto otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. Pre rata, Putinov rejting je bio oko 60 odsto.

Putin je prvi put došao na vlast uoči 2000. godine. Od tada je smenjivao uloge premijera i predsednika sa drugim visokim funkcionerima, ali je uvek ostao na rukovodećim mestima.

Kremlj insistira na tome da Rusija ostaje politički pluralna demokratija.

U prethodnim izjavama za CNBC, Kremlj je, odgovarajući na pitanje da li toleriše protivnike u ruskom političkom sistemu, rekao da u Rusiji postoje političari sa različitim pogledima i pozicijama.

U zemlji navodno postoje opozicione stranke, ali se na njih gleda kao na deo “sistemske opozicije”.

To znači da su registrovane političke partije kao što su Komunistička partija, Liberalno-demokratska partija ili Pravedna Rusija – za istinu teoretski deo opozicije.

Ne, u stvarnosti, oni podržavaju vladu. Štaviše, oni daju još veću podršku vladi otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2020.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here