Kremlj: Odgovor će biti žestok!

0

OŠTRO S KIJEVOM: Gregorij Karasin

Rusija će žestoko i konkretno odgovoriti Ukrajini za granatiranje teritorije Ruske Federacije i ubistvo jednog i ranjavanje dvoje ruskih građana, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova u Moskvi.
– Naravno, ova njihova akcija neće proći bez odgovarajućeg odgovora. Razgovor sa ukrajinskom stranom po tom pitanju tek predstoji i biće ozbiljan i težak – rekao je zamenik ruskog ministra inostranih poslova Grigorij Karasin.

Ukrajinci odlaze
Nekoliko hiljada Ukrajinaca napustilo je Donjeck i Lugansk u strahu od novih sukoba između ukrajinskih snaga bezbednosti i proruskih aktivista.

Po njemu, incident još jednom potvrđuje potrebu za hitnom obustavom krvoprolića i nastavljanjem pregovora u okviru Kontakt grupe, uz učešće svih strana u sukobu. Karasin je dodao da će ukrajinskim vlastima biti upućen "oštar demarš" jer je u pitanju "opasna eskalacija napetosti na granici i to je kvalitativno veći stepen opasnosti za građane koji žive na teritoriji Rusije".
– Zato će naš demarš biti žestok i konkretan, ali je potrebno utvrditi sve okolnosti događaja – rekao je Karasin.
Kako je saopšteno iz regionalne pogranične uprave ruske Federalne službe bezbednosti, prelaz "Donjeck" bio je zatvoren, a carinici su bili evakuisani.
Ukrajinske snage bombardovale su preksinoć nekoliko baza proruskih aktivista u regionima Donjecka i Luganska. Sve više ljudi napušta Donjeck i Lugansk. U poslednjih 24 sata broj izbeglica samo u Rusiji povećan je za 817 ljudi.
Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov dao je odgovor ukrajinskom Ministarstvu inostranih poslova, koje je tražilo da se Krim vrati Ukrajini. On je kratko poručio da je "vraćanje tog poluostrva – nemoguće".
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je upozorio da će u slučaju invazije na Krim ili Sevastopolj – Moskva adekvatno odgovoriti!
-Ukoliko se govori o napadu na rusku teritoriju, koja uključuje Republiku Krim i Sevastopolj, to im ne bih savetovao. Mi imamo doktrinu nacionalne bezbednosti koja propisuje šta da se radi u takvim situacijama – izjavio je Lavrov uoči latinoameričke turneje.
Ranije je predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao da Kijev računa na podršku međunarodne zajednice u rešenjima za krimski problem.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here