EPA
Vladimir Putin i Džozef Bajden

Za sastanak predsednika Rusije i Sjedinjenih Američkih Država moraju da sazru neophodni uslovi, a potrebna je i obostrana želja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za televiziju “Rusija 1”.

– To mora biti uz obostranu želju, obostranu spremnost, moraju sazreti određeni uslovi – odgovorio je portparol na pitanje pod kojim uslovima su mogući kontakti između Putina i Bajdena.

Peskov je naglasio da je predsednik Rusije Vladimir Putin više puta izjavio da je spreman na sve kontakte.

– Prekid celokupne osnove bilateralnih rusko-američkih odnosa dogodio se na inicijativu Amerikanaca. Stoga će predsednik SAD kad-tad morati da promeni svoj stav i zauzme konstruktivniju poziciju u pogledu bilateralnih odnosa i tada će sazreti uslovi za takav susret – ocenio je portparol.

Prema njegovim rečima, odnosi Rusije i SAD nalaze se na nuli.

– Rekao bih, čak i ispod nule. Ali s obzirom da i Amerika i mi snosimo posebnu odgovornost za globalnu stabilnost i stratešku stabilnost, na ovaj ili onaj način, vremenom ćemo morati da obnovimo ovaj razgovor – rekao je Peskov.

On je dodao da Rusija danas nepomirljivo reaguje na mešanje SAD u njene unutrašnje stvari.

– Već drugačije razgovaramo kada je u pitanju mešanje u unutrašnje stvari. Ono na šta ranije nismo obraćali preteranu pažnju – sada na to reagujemo apsolutno nepomirljivo. To se oseća i po raspoloženju predsednika i po komandama koje daje i, naravno, sve će to biti realizovano – zaključio je Peskov.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here