Tanjug/AP
Predsednik Francuske Emanuel Makron

Predsednik Francuske Emanuel Makron zauzima najradikalnije stavove u evropskom establišmentu o potrebi slanja trupa u Ukrajinu, Kremlj prati ovu retoriku, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

– Vidimo različita gledišta sa različitim nijansama u evropskom političkom establišmentu. Istovremeno, vidimo da, verovatno najradikalnije stavove zauzima predsednik Makron, koji je inicijator diskusije o potrebi slanja stranih vojnih kontingenata u Ukrajinu. Pomno pratimo svu ovu retoriku – rekao je Peskov.

Portparol je dodao da su dobri odnosi između lidera zemalja ranije pomagali u rešavanju složenih pitanja, ali da Rusija sada ne vidi takvu političku volju među aktuelnim evropskim političarima.

– Dobri konstruktivni lični odnosi uvek mogu pomoći u rešavanju međudržavnih pitanja. I to su više puta dokazivali bivši kancelar (Gerhard) Šreder i predsednik Rusije (Vladimir) Putin. U vreme kada je Šreder bio na čelu svoje zemlje, to je pomagalo da se reše najteža pitanja i osigura napredak u razvoju bilateralnih odnosa. Nažalost, sada ne vidimo takvu političku volju među aktuelnim političarima i ne čujemo takve reči od njih – zaključio je Peskov.

Podsetimo, predsednik Francuske je krajem februara, na pres-konferenciji posle sastanka posvećenog podršci Ukrajine, izjavio da se ne može isključiti mogućnost slanja snaga u Ukrajinu, mada o tome nema konsenzusa među evropskim liderima.

U Kremlju su nakon toga poručili da u slučaju ulaska zapadnih snaga u Ukrajinu neće biti reč o verovatnoći, već o neizbežnosti direktnog sukoba Rusije i NATO.

Makronova izjava o mogućem slanju trupa u Ukrajinu naišla je na oštre kritike brojnih partnera u NATO, uključujući Nemačku, kao i političkih snaga u Francuskoj. Lideri francuskih partija optužili su Makrona da uvlači Pariz u sukob i da je neozbiljan, zamerivši mu što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom.

Istovremeno, Makronovu agresivnu retoriku podržali su predstavnici baltičkih država, kao i poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski.

Ranije je bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio da bi njegovo prijateljstvo sa Vladimirom Putinom moglo da igra ulogu u pregovaračkom procesu o sukobu u Ukrajini. Šreder je naglasio da rešenje sukoba u Ukrajini vidi samo za pregovaračkim stolom i nije isključio mogućnost da bi njegovo lično prijateljstvo sa ruskim predsednikom moglo da odigra pozitivnu ulogu u tome.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here