EPA/Sergei Ilnitsky
Ruska policija (Foto: Arhiva)

Postupci snaga bezbednosti bili su i jesu opravdani imajući u vidu činjenicu da su protesti, održani širom Rusije, bili neodobreni i da je bilo provokacija, uvereni su u Kremlju.

– Postupci pripadnika snaga bezbednosti bili su, i, i dalje su opravdani ako se uzmu u obzir neodobreni protesti, koji su bili organizovani i agresivno ponašanje provokatora i huligana – rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitri Peskov.

Neodobreni protesti u više gradova Rusije a u znak podrške opozicionaru Alekseju Navaljnom održani su 23. i 31. januara.

Kako je navela policija, 23. januara na ulice Moskve izašlo je oko 4.000 ljudi, a narednog vikenda oko 2.000.

Tokom prvog protesta privedeno više od hiljadu ljudi, a zvaničnih podataka o o broju tokom protesta u nedelju za sada nema.

Podsetimo, ruski opozicionar vratio se 17. januara sa lečenja iz Nemačke u Rusiju i uhapšen je na aerodromu Šeremetjevo u Moskvi jer nije odazivao na pozive policije. Određen mu je pritvor od 30 dana.

Povod za njegovo hapšenje bilo je kršenje uslovne kazne kao osuđenika u slučaju „Iv Roše“. On ima dve uslovne osude. Prva je u slučaju „Kirovles“ vezana za proneveru više od 16 miliona rubalja, a druga, u slučaju „Iv Roše“, za krađu od preko 30 miliona rubalja.

U međuvremenu, njegove pristalice su prethodna dva vikenda organizovali neodobrene proteste u više gradova u Rusiji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here