EPA/Valeriy Sharifulin
Dmitrij Peskov

Ruske mirovne snage počinju povlačenje iz Nagorno Karabaha, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je rekao da su izveštaji o tom potezu koji su se pojavili u azerbejdžanskim medijima tačni.

Ono što je ranije bila samoproglašena Republika Nagorno-Karabah prkosilo je autoritetu Bakua usred raspada SSSR-a, kada je njegovo pretežno etničko jermensko stanovništvo tražilo nezavisnost.

Region je ostao stalni izvor sukoba između Azerbejdžana i Jermenije, koja je prećutno podržavala ambicije svoje de fakto vlade.

U narednoj deceniji došlo je do niza krvavih oružanih sukoba oko Nagorno-Karabaha. Poslednji od njih dogodio se prošle godine i doveo je do toga da je Baku ponovo potvrdio svoj suverenitet nad tom zonom.

Masovni egzodus ljudi usledio je posle onoga što je Azerbejdžan opisao kao protivterorističku operaciju. Ruske mirovne snage su stacionirane u Nagorno-Karabahu od prethodnog velikog sukoba, koji se dogodio krajem 2020. Imali su mandat da nadgledaju situaciju i prijavljuju kršenja primirja.

Nekoliko ruskih vojnika je ubijeno 2023. godine, kada je misija radila na zaštiti civila usred obnovljenih neprijateljstava.

1 COMMENT

  1. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here