Kriminalce treba držati u strahu

0


Novi projekat jačanja policijske saradnje na zapadnom Balkanu pod nazivom ”DET ILECUS II", odnosi se na saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala, naročito krijumčarenja droge i sprečavanje terorizma, traje 30 meseci i sprovode ga Austrija i Nemačka u saradnji sa Evropskom komisijom.

Prema Fekterovoj, projekat predviđa stratešku i operativnu saradnju sa Albanijom, BiH, Crnom Gorom, Hrvatskom, Kosovom, Makedonijom, Srbijom i Turskom, kao i poboljšanje komunikacionih mreža.

Učesnici seminara su se saglasili da se ne sme dozvoliti da po okončanju projekta, posle dve i po godine, organizovane kriminalne grupe nastave svoje aktivnosti, već da moraju biti u stalnom strahu.

Drugi stub projekta se tiče razmene informacija, analize i prevencije terorizma, u čemu je težište borba protiv finansijskih prekršaja, kao i trgovine narkoticima, objasnila je ona.

Fekterova je objasnila da je trajanje projekta samo "faza izgradnje koju učesnici žele da potom operativno iskoriste".

Europol, Interpol, Agencija EU za izdržavanje kazni, Eurojust i Agencija za borbu protiv pronevera OLAF podržavaju ovaj projekat.

"Kapacitet krivičnog gonjenja mora, prema mom mišljenju biti ojačan u čitavoj Evropi", rekao je direktor Europola Rob Venvrajt.

On je dodao da je kod zemalja učesnica u projektu u skorijoj prošlosti zapažen napredak, ali i dodao da je preostalo još dosta, mukotrpnog posla.

Na sastanku u Beču, učestvuje savetnik ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića Mladen Spasić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here