Krivicu dokazivati “kod kuće”

0

Ne ostavljaju ga na miru: Dragan Vasiljković

Kako navodi "Australijen", "dok Kanbera nastoji da realizuje zahtev Hrvatske za izručenje bivšeg komandira srpske paravojne vojske Dragana Vasiljkovića, stručnjaci za međunarodno pravo pozivaju Radovu vladu da donese zakone o gonjenju odgovornih za ratne zločine počinjene u prošlosti, kao što je nedavno učinjeno u Britaniji".
 

Dnevnik navodi da su "pozivi usledili pošto je Vrhovni sud NSW u građanskoj parnici zbog klevete našao da je Vasiljković, poznat kao Kapetan Dragan, na osnovu ocene verovatnoće, počinio ratni zločin torture i silovanja i priznao masakr."
 

U vezi s tim, "Australijen" za sagovornika navodi bivšeg zamenika javnog tužioca Haškog suda za bivšu Jugoslaviju, Grejema Bluita. On smatra da je vreme da Komonvelt obezbedi da Australija ne bude bezbedno utočište za ratne zločince.
"Da bude jasno, australijska vlada mora doneti propise koji bi omogućili da se ovakva vrsta zločina procesuira u Australiji", izjavio je Bluit.
 

List prenosi i mišljenje još jednog bivšeg tužioca, Marka Jarasa SC, koji radi pri vladi NSW kao stariji javni branilac. On kaže da je i sam lobirao kod vlade da uvede zakon sličan onom koji je prošlog meseca prihvaćen u Britaniji, s ciljem da se procesuiraju osumnjičeni ratni zločinci iz Ruande koji žive tamo.
 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 24-26. 12.)

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here