Krivokapić: Amfilohije partijarhova prva pratilja

0

Ranko Krivokapić

 

Episkop Irinej, koji je i portparol SPC, kaže da pokušaji Krivokapića da deli savete mitropolitu Amfilohiju o tome kako da ustrojava unutrašnji poredak crkve nisu samo neukusni, već su i antidemokratski.

 

Krivokapić, lider Socijaldemokratske partije, manje članice vladajuće crnogorske koalicije, izjavio je za sarajevski nedeljnik "Dani" da je odricanjem svog srpskog imena Crkva u Crnoj Gori napravila korak napred ka priznanju crnogorskog Ustava iz 1905. godine, u kome, kako je rekao, piše da je crnogorska crkva autokefalna.

 

Za mitropolita Afilohija je rekao da mu je Beograd dodelio ulogu patrijarhove prve pratilje i izrazio nadu da je mitropolitu sada jasno da Crnogoroci u SPC-u "ne prolaze dobro".

 

Podsećajući da se Krivokapić deklariše kao ateista, što je njegovo individualno pravo, episkop pita kako je moguće da onda on hoće da reguliše kanonski poredak crkve koji postoji vekovima. U isto vreme Krivokapić, dodao je episkop, ne skriva apetit da otima crkvenu imovinu i prevodi manastire i ostale crkvene obojekte u državno vlasništvo.

"Sve to daleko je od demokratije", poručio je episkop bački Irinej.

 

Otac Radomir Nikčević, šef kabineta mitropolita Amfilohija, koji danas boravi na Svetoj Gori, izjavio je da je Krivokapić svojim najnovijim izjavama sarajevskom nedeljniku "Dani" prevršio svaku meru po svojoj bezobzirnosti i govoru mržnje.

 

"Nadamo se i verujemo da je svakom dobronamernom i zdravosmislećem čoveku u Crnoj Gori i šire jasno da Krivokapićeva pamfletska priča, podstaknuta srbofobijom i nekim unutrašnjim konfliktom, nema nikakvog uporišta ni u jednom Božjem niti ljudskom zakonu i, kao takva, postaje otužna i bezvredna", naveo je Nikčević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here