Srbija jedina bez hrvatskog poklona

0

Jadranka Kosor uručuje prevod vredan osam miliona evra Hašimu Tačiju 

 

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor poklonila je u subotu dokumenta svim premijerima učesnicima skupa na Brdu kod Kranja i rekla da će ih i "Srbija dobiti, ali kada to službeno zatraži".

 

Ovakav razvoj događaja tumači se kao "politička packa" upućena zvaničnom Beogradu jer Srbija nije učestvovala na skupu čiji domaćin je bila i Hrvatska, a koji je u medijima ocenjen kao "fijasko".

 

Prevode vredne osam miliona evra premijerka Hrvatske je darovala svim državama u regionu koje su bile učesnice konferencije. Prevode na hrvatskom jeziku je dobila čak i Albanija iako ova dva jezika nisu nimalo srodna. Prevode je dobilo čak i Kosovo koje još od ranije ima potpuno drugačiji model pristupanja EU u odnosu na region.

 

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kaže da su prevodi zatraženi od Hrvatske i da će, ako treba, to biti učinjeno još jednom, ali ističe da ovo pitanje ne treba politizovati.

 

"Odluka Vlade Hrvatske iz decembra prošle godine da ustupi prevod drugim zemljama zapadnog Balkana je veoma pozitivna", rekao je Đelić. Od dodaje da je "što se tiče Srbije, prevod zvanično zatražen".

"Ali, moguće je da ta komunikacija nije stigla i do premijerke Hrvatske. Ako bude potrebno, veoma rado ću uputiti novi zvanični dopis jer je to u interesu građana i to ne treba da bude ispolitizovano", kaže Đelić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here