Moj dolazak u Beograd treba da bude početak ili začetak nove putanje koja će biti obostrano korisni odnosi Srbije i Crne Gore i na blagostanje obe države, rekao je večeras crnogorski premijer Zdravko Krivokapić, koji boravi u prvoj zvaničnoj poseti Srbiji.

On je za RTS rekao da je za relacije između dve zemlje možda kriva i jedna i druga strana, ali da ne želi da se bavi prošlosću i da to dokazuje i ova poseta.

Na pitanje zašto odnosi dve zemlje ne prate i dobre odnose građana Srbije i Crne Gore i da je jedno od njegovih obećanja bila promena Ðukanovićeve politike za koju se moglo reći i da je antisrpska, Krivokapić je istakao da u Crnoj Gori nema antisrpske politike.

– Trenutno nema antisrpske politike ni bilo koje druge osim one proevropske, prodemokratske i prograđanske, i naravno procrogorske, a to znači da onim ljudima koji žive na tim prostorima Vlada treba da obezbedi najbolje uslove i bolji kvalitet života – rekao je Krivokapić.

Na konstataciju da dve zemlje i dalje nemaju ambasadore, Krivokapić je rekao da je u nadležnosti predsednika Crne Gore odabir ambasadora i da je on odbio predlog da ambasador u Beogradu bude Želidrag Nikčević iz, kako je rekao, njemu poznatih razloga.

Na pitanje da li će se srpski pisci vratiti u školske knjige, rekao je da ministarka prosvete, nauke, kulture i sporta ovih dana priprema tim koji će preispitati sve što je bilo u sistemu obrazovanja do sada i predložiti rešenja za unapređenje i sticanje potrebnog nivoa znanja.

– Ubeđen sam da će sva velika imena koja su nestala biti na pravom mestu postavljena – kazao je Krivokapić.

Premijer Crne Gore rekao je i da je ispunio ono što je obećao mitropolitu Amfilohiju – Zakon o slobodi veroispovesti je izmenjen, a da sada radi na socijalnoj pravdi.

Na pitanje da li bi se mogao prošetati Cetinjem sa patrijarhom Porfirijem, Krivokapić je rekao da je to u ovom trenutku skoro nemoguće, ali da će doći vreme kada će biti moguće.

Kaže i da je na Cetinju strast toliko uzavrela, jer je “nametnuta igra u kojoj određene strukture koje su povezane sa kriminalom diktiraju ono što mi vidimo na Cetinju”.

Krivokapić je po dolasku u Beograd položio venac pored spomen-ploče ubijenom premijeru Srbije Zoranu Ðindiću i rekao da je to učinio jer je osećao obavezu da oda počast čoveku koji je bio vizionar i koji je želeo da Srbija i region budu drugačiji i da se okrenemo budućnosti.

– Da se okrenemo budućnosti kako bismo u njoj uradili ono što je najvažnije – da život svakog građanina bude dostojanstven, da obezbedimo pristojne uslove za rad i funkcionisanje, da i ovi prostori napreduju evropskim putem – rekao je Krivokapić.

2 COMMENTS

  1. Признали Косовои и сад причају о релацији са Србијом.
    Сашта са овим Црноговцима.

  2. U Beograd doputovao veliki premijer Crne Gore, Krivokapić. Njega je skromno i dostojanstveno dočekao ministar poljoprivrede Nedimović, jer premijer(ka) Brnabić se umorila iznoseći šta je radila Vlada za godinu dana i nije mogla da sačeka veoma uvaženog kolegu iz bratske nam CG. Gospodin Nedimović je sačekao veoma uvaženog gosta u otracanimfarmerkama, jer je došao direktno sa njive. Ipak Crveni tepih i plave farmerice, bar im se slažu boje. Pitam se, koji poljoprivrednik na njivi nosi kravatu i krasno odelo, niko, osim možda po nekada poslanik iz naroda gospodin Marjan Rističević, kada iz Narodne skupštine ode direktno na njivu.. U kratko, dobro nam došao uvaženi premijeru!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here