Krkobabić: PIO sistem uskladiti sa EU

0

Krkobabić je za sutrašnji "Pres" izjavio da je sa predstavnicima MMF razgovarao o toj reformi navodeći da se ona "odvija po nalogu i odluci vlade, a ne MMF-a".

Upitan da li su predstavnici MMF imali zamerke, potpredsednik vlade je rekao – "nikakve", dodavši da smo "uzeli modele nemačkog, švedskog, austrijskog, slovenačkog i našeg sistema i uporedili sva zakonom normirana prava".

"Preispitujemo svaku normu, iz principijelnih razloga ne mogu da kažem kako će to na kraju izgledati, bilo bi neukusno da bilo šta prejudiciram jer tri stručne ekipe sada rade na tom projektu", kazao je on.

Krkobabić je rekao da imamo više od 200.000 ljudi čiji staž nije povezan.
"Očekujem da će se i to urediti do kraja godine. Sigurno je da to neće moći da se učini za sve zaposlene kojima poslodavci nisu blagovremeno uplaćivali osiguranje, ali za veliki deo hoće".

"De jure, penzije su ekonomska kategorija, ali de fakto, one zaista jesu socijalna. U Srbiji 518.973 penzionera primaju penziju manju od 13.000 dinara. Oni se već nalaze ispod granice izdržljivosti. I zato sam odlučan u tome da istrajem da se penzije ne smanjuju i neće dok sam ja u ovoj vladi", kazao je Krkobabić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here