D. Novaković
Riznica lepota: Stara planina obiluje prirodnim bogatstvima

Zovu je Stara, a najveća je i po mnogima najlepša planina u istočnoj Srbiji, a verovatno i šire. Visokoplaninski masiv fascinantne lepote i prirodnih bogatstava omiljeno je mesto svih ljubitelja prirode i planinarenja po kozjim stazama.

Bogato prirodno nasleđe obuhvata Park prirode Stara planina i Specijalni rezervat prirode Jerma. PP Stara planina je najveće zaštićeno prirodno dobro u Srbiji. Pet meseci godišnje pod snegom, u nekim delovima potpuno divlja, raspolaže velikim prostranstvom pašnjaka, bogatstvom šuma i vodenim tokovima. Ima više od 300 kilometara markiranih i obeleženih staza za planinarenje, pešačenje, planinsko trčanje i planinski biciklizam. Većim delom, Stara planina se nalazi u Bugarskoj, znatno manjim na jugoistoku Srbije. Njena najviša tačka u Srbiji Midžor (2.169 m) sa kojeg puca pogled na veći deo Timočke krajine i Ponišavlja, kao i znatan deo bugarskog Podunavlja.

“Babin zub” (1.758 m.n.v.) jedan je od najlepših krajolika Stare planine. Istoimeno skijalište čine četiri staze, četvorosedna žičara “Konjarnik” (kapaciteta 1.400 skijaša na sat) i ski-lift “Sunčana dolina” (1.200 skijaša na sat) kao i dečiji ski-vrtić sa pokretnom trakom “Markova livada”. Upravo na Staroj planini je puštena u rad prva (osmosedna) gondola u Srbiji “Jabučko ravnište”, a proradio je i novi četvorosed “Babin zub”, kao i vezni ski-lift “Rudine”. Više od 13 kilometara odlično uređenih staza, različitih težina, pripremljene su za skijaše svih kategorija, dok je za ljubitelje ekstremnijih sportova obezbeđena staza za slobodnu vožnju. U ski-centru Stara planina je izgrađen sistem za veštačko osnežavanje, kako bi, u slučaju nedostatka prirodnog belog pokrivača, posetioci ipak mogli da uživaju u zimskim sportovima.

Radost za skijaše i bordere

Mali Kolorado

Jedna od prirodnih atrakcija Stare planine je Zavojsko jezero, koje se u celoj dužini od 17 kilometara i lepoti najlepše vidi sa vidikovca Kozji kamen (1.180 m.n.v.). Sa ovog lokaliteta, jednog od najposećenijih na planini, pruža se nezaboravan pogled na jezero, meandre reke Visočice, Midžor i Babin zub. Nastavljajući dalje nailazi se na selo Rsovci gde treba posetiti Pećinsku crkvu sa jedinstvenom freskom “ćelavog Isusa”. Dalje postoji pešačka staza kanjonom Vladikine ploče do istoimene pećine. Nastavljajući dalje, stiže se do famoznog Slavinjskog grla. Ono što je Grand kanjon u Koloradu, to su staroplaninski Rosomački lonci (Slavinjsko grlo) u Srbiji, pa ne čudi što ovo remek delo prirode zovu “Mali Kolorado”.

– Za spremnije planinare predlažemo stazu do vidikovca Rosomački vrh (1.250 m.n.v.). Preporuka je i odlazak do odmarališta Vrelo, neke vrste vazdušne banje na sastavu Dojkinačke i Jelovičke reke. U okolini postoji sistem staza za šetnju i rekreaciju. Široke luke, vožnja kvadom do lokaliteta Ponor i Kopren. Nešto dalje (6 km) u selu Dojkinci se nalazi istoimeni planinarski dom, svojevrsna baza za planinare, planinske trkače, porodice sa decom i sve ljubitelje aktivnosti na planini, gde možete iznajmiti planinski bicikl. U organizaciji udruženja moguć je obilazak planinskih vrhova i lokaliteta Ponor, Kopren, najuslikanijeg vodopada Tupavica, rezervata prirode Arbinje, dok su za spremnije planinare uz pratnju vodiča preporuka staze koje vode do Tri kladenca (1.900 m.n.v.), Tri čuke (1.926 m.n.v.), Vražja glava (1.934 m.n.v.), Pakleški vrh (1.300 m.n.v.)…- samo je deo onoga što iz Turističke organizacije Pirot preporučuju da se vidi na Staroj planini.

Za najhrabrije: Pešačka staza u kanjonu Jerme

Selo, a oaza

Fantastičan podatak je da se skoro trećina vodopada u Srbiji nalazi upravo na ovoj planini. Osim spomenute Tupavice, avantura koja se ne propušta je obilazak sela Topli Do, oaze staroplaninskih vodopada Pilj, Čungulj, Kurtul, Vurnje… Tu je i najveći među njima, ali i u Srbiji, vodopad Kaluđerski skokovi, dug 232 metara. U TO Pirot napominju da su za razgledanje bez vodiča dostupni samo vodopadi Tupavica i Pilj.

Stara planina se, inače, prostire na teritoriji četiri opštine, od kojih su najbliže Knjaževac i Pirot, kojem posebnost daje specifičan dijalekt zbog kojeg ćete pomisliti da ste u stranoj zemlji. U okolini Pirota često se može čuti abdal, belja, žvanjćalo, petličko… “Če se pravi abdal dok te ne podvali” (“praviće se da je budala dok te ne zezne”), a šteta je što preko novina ne možemo da dočaramo akcenat ovih “nepoznatih” reči, jer im on daje posebnu draž.

Ovaj kraj je pun izazova za gurmane koji obavezno treba da probaju čuveni pirotski kačkavalj, peglanu kobasicu, roštilj, staroplaninsku jagnjetinu i vurdu. Razočaranih neće biti, jer je bogatstvo ovih ukusa rezultat viševekovne tradicije u pripremi i uticaja prirode Stare planine, a tu nema greške.

– Stara planina nudi apsolutno sve što jedan moderan planinski centar može da ponudi zahtevnom gostu, bilo da je reč o letnjem ili zimskom periodu. Jedna je od poslednjih netaknutih prirodnih oaza u regionu i jednako savršena za rekrativce i obožavaoce ekstremnih sportova. Ujedno je kiseonička oaza i u momentu kada vam lekari kažu da treba da poradite na imunitetu, verujte mi da ne postoji bolji način od boravka na Staroj planini! Dobrodošli – poziva Goran Karadžić direktor JP Stara planina uz komentar da je Stara planina najpovoljnija u regionu, “naročito ako se uzme u obzir kvalitet usluge koju će gosti dobiti za cenu koju plate”.

Muzej Ponišavlja služio i za snimanje filmova

Raznovrsnost Jerma

Specijalni rezervat prirode Jerma sa interesantnim lokalitetima i objektima obavezno treba obići. Počinje od sela Sukova, Sukovskog manastira i jezera, pa sve do manastira Poganovo, a sistem obeleženih staza iz sela Vlasi vode do Vlaške i Greben planine do Asenovog kalea i pećine Vetrena dupka.

Tupavica

Zavojsko jezero

Jedna od prirodnih atrakcija Stare planine, Zavojsko jezero, prebogato ribom, idealno je mesto za izlete, kupanje, šetnju, vožnju bicikla, ribolov… U blizini jezera je zanimljivo kameno selo Gostuša, a preporuka za obilazak su i sela Pakleštica i mesto za kupanje u planinskoj reci Visočici.

“Ćelavi Isus”

Među brojnim svetinjama izdvajamo Pećinsku crkvu Sv. Petra i Pavla (selo Rsovci) sa čuvenom freskom “ćelavog Isusa” – “Isusa mladenca”. U Pirotu su i bogomolje Sveti Đorđe u Temskoj (sagradili rođaci cara Dušana u 14. veku), Sveti Jovan Bogoslov ili Poganovo (sagrađen u 14, a oslikan vek kasnije), Presvete Bogorodice ili Sukovski manastir (19. vek) i još mnoge druge zbog kojih pirotski kraj zovu “Mali Jerusalim”.

Kozji kamen

Momčilov grad

Kale, Momčilov i Pirotski grad nazivi su utvrđenja iz 14. veka. Podigao ga je vojvoda Momčilo za vreme vladavine kneza Lazara, a u vojnoj upotrebi je bio do polovine 20. veka. Pirot, inače, spaja tradicionalno i moderno, pa osim tvrđave Kale obavezno obiđite brojne jedinstvene manastire i muzej Ponišavlja, koji je smešten u kući trgovca Hriste Jovanovića, poznatijeg kao Mali Rista. Tamo su snimani filmovi “Zona Zamfirova” i “Ivkova slava”, a uz lepu priču kustosa saznaćete sve o životu i običajima s kraja 19. veka.

Pirotski rečnik

Azdisal, batisan, baštojća, belja, žvanjćalo, zamlaten, odročljiv, tišljar, tlcanj, ćumbe su još neke od pirotskih reči, koje će vas ostaviti otvorenih usta, jer, sigurni smo, nećete znati šta znače. Kako bi sačuvao dijalekt od zaborava, Dragoljub Zlatković iz Pirota, dugogodišnji istraživač tradicionalne kulture i agronom po struci, sakupio je više od 33.000 reči i objavio ih u “Rečniku pirotskog govora”.

Manastir Sveti Đorđe

Kako stići

Koordinate: 42°43’03″ SGŠ, 24°55’00″ IGD
Pirot – granični prelazi Gradina (sa Bugarskom ) 30 km/ Horgoš (sa Mađarskom) 500 km
Pirot – Stara planina 50 km
Beograd – Stara planina 330 km
Stara planina – Niš 70 km
Pirot – Temska 15 km, Rosomački lonci oko 30 km, Sukovsko jezero 15 km, Kanjon Jerme 30 km, Dojkinci 38 km, Rsovci 22 km, Kozji kamen 15 km, manastir Poganovo 27 km

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here