Lična arhiva
"Maraton za život": Marko Nikolić trči u humanitarne svrhe

Master profesor sporta Marko Nikolić (37) iz Vranja, koji živi u Kuvajtu, krenuo je u još jednu plemenitu misiju. Trči još jednom za život, ovoga puta petogodišnjeg dečaka Maksima Milenkovića iz Niša. Krenuo je 27. novembra iz Dahle kroz marokansku pustinju do Kazablanke. Ovaj plemeniti čovek koji je više puta išao u humane misije planira da pređe 1.600 kilometara kroz pustinju, s ciljem da dečaku obezbedi za lečenje neophodnih 80.000 evra.

Maksim boluje od genetske mutacije i u vrlo je teškom stanju, ne može da se kreće i otežano guta hranu i vodu. Pre puta, Marko i njegova dva prijatelja, Marko Perović i Dušan Crnobrnja, koji će ga pratiti u humanoj misiji, videli su se sa dečakom. Potom su do starta u Dahli stigli putujući od aerodroma “Nikola Tesla” u Beogradu do Istanbula gde su odspavali svega tri sata, pa otišli za Kazablanku, a odatle za Dahlu.

– Idemo da odradimo to do kraja – poručio je pre misije Nikolić, čija je želja da sakupi novac koji će spasiti život malom Nišliji.

U Maroku je teško, trči se u vrlo lošim vremenskim uslovima na 30 stepeni uz jake vetrove, dok se uveče temperatura kreće između nula i pet stepeni. Ali, Marko je uveren u uspeh, kao i da će mali Maksim dobiti novac neophodan za lečenje. Mada je planirao da dnevno pređe i do 90 kilometara, prelazi nešto manje zbog vrlo teških uslova za trčanje. Ali nikako neće odustati…

Pomozimo dečaku: Maksim Milenković

– Uveren sam da ćemo uspeti. Mi smo od početka akcije “Maraton za život” već obezbedili 20.000 evra za lečenje ovog malog dečaka, što znači da treba da skupimo još oko 60.000 evra – priča ovaj humanitarac kome inspiraciju daje prevelika želja da se sakupi sav novac koji je potreban.

To je ono što će ih, kaže, voditi napred, “pomisao da nekome možemo svi zajedno da spasimo život, kao što smo i ranije radili”. – Verujem u sve ljude dobrog srca i pozivam ih da ukucaju SMS 61 na 3800 – kaže Nikolić.

U Maroku tokom trčanja su uz njega dvojica prijatelja koji su na biciklima sa vodom, hranom i ostalom opremom. Humani podvig Marka Nikolića može se pratiti i uživo na društvenim mrežama. On je plemenitost dokazao više puta. U junu ove godine ovaj humani Vranjanac je osvojio najviši vrh Kilimandžara kako bi pomogao lečenje dve sugrađanke, a pre pet godina je trčao 1.000 kilometara, od Niša do Atine, da bi pomogao lečenje jedne devojčice iz Aleksinca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here