EPA/Ernesto Mastrascusa
Kuba

“Vraćanje Kube na listu država koje podržavaju terorizam, predstavlja završni čin agresivne politike Trampove administracije prema latinoameričkom prostoru, ali i klip u točkovima za Džozefa Bajdena”, kaže Rajko Petrović iz Instituta za evropske studije.

Petrović podseća da je Kuba već bila na listi zemalja koje Sjedinjene Američke Države tretiraju kao “pokrovitelje terorizma”, od 1961. do 2015. godine.

– Tada je, zahvaljujući dobrim ličnim vezama i “otapanju” odnosa između Baraka Obame i Raula Kastra, Kuba skinuta sa te liste. Međutim, kada je 2016. godine Donald Tramp došao na vlast, vrlo brzo je pojačao ekonomske sankcije prema zvaničnoj Havani i uveo razne vrste zabrana – navodi Petrović za Sputnjik.

Venecuela glavni razlog

On objašnjava da su SAD stavile Kubu na listu zemalja koje sponzorišu terorizam iz dva razloga.

– Vašington smatra da Kuba pruža pre svega obaveštajnu, a potom i vojnu i ekonomsku pomoć režimu u Venecueli, koji je američka administracija proglasila neprijateljskim po njene strateške i ekonomske interese. Drugi razlog je taj što zvanični Vašington optužuje Kubu da sarađuje sa levičarskom Vojskom nacionalnog oslobođenja, takozvanom ELN u  Kolumbiji, paravojnom gerilskom grupom koja već decenijama deluje protiv vlade u Bogoti – kaže Petrović.

S druge strane, dodaje on, u kontekstu ovog Trampovog poteza ne treba zaboraviti ni da je Bajden najavio nešto drugačiju politiku prema Latinskoj Americi u naredne četiri godine, jer smatra da Vašington treba da “odmrzne” loše odnose koji postoje u tom regionu.

– Mislim da je ovaj čin odlazeće administracije svojevrsni klip u točkovima novoj, jer su do sada nove američke vlasti poštovale neke načelne, strateške poteze koje je prethodna administracija usvojila. Međutim, poslednja dešavanja u SAD pokazuju da su neke stvari koje su do skoro bile nezamislive sada i te kako zamislive, pa me ne bi iznenadilo skidanje Kube sa liste – napominje Petrović.

Ni Bajden neće biti blag prema zemljama Latinske Amerike

On je uveren da Kubu ipak ne očekuju dodatne sankcije, ali da ne treba gajiti iluzije da će Bajdenova administracija biti ta koja će raditi u interesu latinoameričkih zemalja.

– Dok je Tramp imao dosta agresivniji pristup, koji je čak mogao da eskalira u vojni sukob u Venecueli, verujem da će Bajdenova administracija prema tom regionu imati pristup “meke moći” i da će mnogo više govoriti o demokratiji, ljudskim pravima, potrebi da se promene režimi koji su iz njihovog ugla nedemokratski i tako dalje – ističe Petrović.

Odluka da se Kuba ponovo stavi na listu država koje sponzorišu terorizam, iz Stejt departmenta je objašnjena time da je “kubanska vlada hranila, udomljavala i obezbeđivala zdravstvenu zaštitu ubicama, bombašima i otmičarima, dok su mnogi Kubanci gladni, beskućnici i bez osnovne zdravstvene zaštite”.

U saopštenju se navodi i da će Kuba biti izložena sankcijama, prema kojima će osobe i države koje obavljaju neke vrste trgovine sa tom zemljom biti kažnjene, dok će biti zabranjen izvoz i prodaja odbrambenoj industriji.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime