EPA-EFE/BART MAAT
Dmitro Kuleba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je danas da je cilj Rusije da izazove porast globalne prehrambene krize, dodavši da Moskva finansira svoju ratnu mašineriju na račun Afrike.

– Cilj Rusije je da izazove porast globalne prehrambene krize, da nesmetano izvozi svoje žito i zaradi što više novca, ali cenu plaća narod Ukrajine i Afrike. Rusija će napuniti svoje džepove kako bi finansirala ratnu mašineriju, na račun Afrike – rekao je Kuleba u intervjuu za France 24.

On je dodao da su nedavni ruski udari na ukrajinsku luku Reni, na granici sa članicom NATO-a Rumunijom, način da ruski predsednik Vladimir Putin “testira reakciju” Alijanse.

– NATO mora da odlučno reaguje na ovo – istakao je Kuleba.

Šef ukrajinske diplomatije je naveo da će Kijev “nastaviti da pokušava” da oživi sporazum o žitu nakon povlačenja Rusije iz te Crnomorske inicijative.

Ukoliko to ne bude bilo izvodljivo, navodi Kuleba, potrebno je uspostaviti alternativni morski put za izvoz ukrajinskog žita, kao i da se obezbedi izvoz u Evropu.

Dodao je da je svestan da Moskva pokušava da izvozi svoje žito preko Turske i Katara, ali je naglasio da bi bilo “sramotno” ukoliko bi neka zemlja učestvovala u tome.

– Taj potez pokazuje da Rusija želi da zaradi više novca, profitirajući od viših cena izazvanih njenim akcijama – rekao je Kuleba.

Pored toga, najviši ukrajinski diplomata je poručio da bi bilo neprihvatljivo ukoliko bi Poljska, Rumunija, Mađarska, Slovačka i Burgarska blokirale izvoz ukrajinskog žita i nakon 15. septembra.

– Jedan od razloga zašto Rusija uništava ukrajinsku poljoprivrednu žitnu infrastrukturu je taj što želi da izazovu dodatne tenzije između Ukrajine i njenih suseda. Ne treba da igramo Putinovu igru – rekao je Kuleba.

3 COMMENTS

  1. У ком свијету овај живи ,
    Плаћеник амерички
    Шаље свој народ у рат ЗА АМЕРИЧКЕ ИНТЕРЕСЕ
    срамота

    🇷🇺☦️🇷🇺
    СЛАВА БОГУ НА ВИСИНИ
    СЛАВА РУСИЈИ

  2. Poljska i mnoge druge EU članice su zabranile uvoz žitarica iz Ukraine zbog navodne zdravstvene neispravnosti. Većina žita po žitnom sporazumu je otišla u najbogatije evropske zemlje, a jako malo u Afriku. Sankcije za prevoz ruske robe uvela je EU i Amerika. Ukrainci su skladištili oružije u skladištima za žito. Zaključite sami šta ovaj govori i koliko je dvoličan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here