Tanjug/AP
Ministar inostranih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba poručio je u UN onima koji ne veruju da Kijev može da pobedi u ratu sa Rusijom da će se pokazati da greše.

Kuleba koji je kasno juče govorio u Generalnoj skupštini UN uoči druge godišnjice početka ruske invazije na njegovu zemlju, pozvao je države sveta da stanu uz Ukrajinu, naglasivši da će pobeda doći, kako je ukazao, „pre a ne kasnije“, ako to urade.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja je uzvratio ponavljajući tvrdnju Moskve da ona nije počela sukob.

“Ukrajina je alatka Zapada”

On je okrivio Zapad za podsticanje sukoba i optužio Ukrajinu da je alatka u geopolitičkim ambicijama Zapada, a obećao je da ruska „specijalna vojna operacija“ neće završiti dok ne budu ostvareni njeni ciljevi.

Ti ciljevi objavljeni 24. februara 2022. na dan kada su ruske trupe prešle granicu u Ukrajinu uključuju demilitarizaciju Ukrajine i osiguranje da ona ima neutralni status, rekao je.

Sastanci Saveta bezbednosti i Generalne skupštine UN održani su juče i brojni evropski ministri spoljnih poslova došli su u Njujork da prisustvuju tim sastancima, među kojima britanski Dejvid Kameron, francuski Stefan Sežurne, nemačka ministarka Analena Berbok, kao i ministri Poljske Radoslav Šikorski i Švajcarske Injacio Kasis.

“Okupili smo se danas da ponovo potvrdimo našu solidarnost sa ukrajinskim narodom, da odamo počast onima koji su žrtvovali život da odbrane slobodu i nezavisnost Ukrajine“, piše u zajedničkom saopštenju oko 50 zemalja njenih saveznika koje je pred sastanak Generalne skupštine pročitao Kuleba okružen desetinom ministara i diplomata.

“Cilj Moskve je da uništi Ukrajinu”

U obraćanju Generalnoj skupštini UN, sa 193 člana, Kuleba je podsetio da je više od 140 zemalja podržalo rezolucije u podršku Ukrajini i pozivalo na povlačenje ruskih snaga. Ali, rekao je, „cilj Moskve je da uništi Ukrajinu i oni to vrlo otvoreno govore“.

Kuleba je rekao da su zemlje koje sada kažu da Ukrajina treba da pregovara sa Rusijom i okonča rat ili „loše obaveštene“ ili ne prate događaje posle 2014, kada je Rusija uzela Krim i podržala oružanu pobunu u istočnoj Ukrajini. On je podsetio da su Ukrajina i Rusija održale oko 200 rundi pregovora i sklopili 20 sporazuma o prekidu vatre.

– Svi ti mirovni napori završeni su pre dve godine kada je Rusija razorila Minski proces i pokrenula svoju invaziju u punom obimu. Zašto bi bilo ko predložio danas da bi nas sleđenje iste logike dovelo do drugačijeg rezultata – rekao je Kuleba.

On je kazao da je plan predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog u deset tačaka jedini ozbiljan mirovni predlog na stolu i pozvao druge zemlje da ga podrže. Plan predviđa proterivanje ruskih snaga, uspostavljanje specijalnog tribunala da se sudi navodnim ruskim ratni zločinima i organizovanje evroatlantskog bezbednosnog sistema sa garancijama za Ukrajinu.

“To je ultimatum Rusiji”

Za razliku od prošle godine jučerašnji dan nije obeležen glasanjem, što se povezuje sa kontekstom u kome je rat između Izraela i Hamasa u centru diplomatskih borbi u UN. U februaru 2023. je Generalna skupština UN ponovo tražila momentalno povlačenje ruskih trupa iz Ukrajine, kada je ogromna većina od 141 zemlje glasala za rezoluciju koja je takođe pozivala na „pravedan i trajni mir“.

Ruski ambasador Nebenzja je kritikovao plan Zelenskog.

– To nije ništa drugo nego ultimatum Rusiji i pokušaj da se privuče koliko je moguće više zemalja u beskonačne sastanke oko tog utopijskog projekta po bilo koju moguću cenu – rekao je Nebeznija.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je na sastanku Saveta bezbednosti rekao da ruska invazija Ukrajine krši Povelju UN i međunarodno pravo i da dve godine od njenog početka, rat u Ukrajini ostaje „otvorena rana u srcu Evrope“.

5 COMMENTS

 1. Ovakvi ljudi guraju i silom Ukrajince u digurnu smrt. I to na žalost guraju ih u sukob sa braćom. A gispidin koji je na platnom spisku zapada daje zapaljive izjave i gura dirotinju u sigurnu smrt

 2. Neka se Nato povuce iz Ukrajine pa ce biti mir.Lagali su za Minski sporazum a pripremali se za napad na Rusiju.Rusija je to kasno osujetila ali ipak je presla u odbranu koju zapad zove napad.Sada Kina i Rusija zajedno sa ostalim drzavama koje vise ne mogu da trpe teror zapada pisu novu istoriju.Evropo probudi se i stani na pravu stranu inace ces platiti najveci ceh u istoriji.

 3. Nesto ovdje ne stima Generalni sekretar UN Gospodin Guteres je rekao da Rusija krsi povelju UN i medju narodno pravo ok to je ispravno i pravu je sto se tice Rusije ali Gospodine Guteres ima mnogo drugih slucajeva gdje neke drzave krse povelju i medju narodno pravo a vi to ne smijete nigdje da javno kazete znaci gospodine Guteres ne radite svoj posao kako treba na primer Srbija je samo prije par dana imala sjednicu UN vi ste se sakrili niste smjeli da kazete da je neko izvrsijo agresiju na suverenu drzavu Srbiju i da su oteli dijo teritorije drzave Srbije kakvo licemerje a sada se sa istim ucesnicima agresije na Srbiju fatate medjunarodnog prava ko pijan plota vi tim istim agresorima ubijate medjunarodno pravo prijateljski pozdrav u ime PRAVDE

 4. Ukraina ovaj rat nemoze da dobije aovi glupi politicari iz Evrope ako se neprobude lose im se pise.

 5. Nisam političar,ali sa svim drugačije vidim slučaj ovog
  ukrainskog rata.
  Lično smatram da je rusija u pravu.
  Kad se sagleda sve od 2014 pa ovamo ukrajina je kriva po savjetu zapada.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here