pixabay.com

Zvuči neverovatno, ali samo četvrtina trgovaca u Srbiji nema onlajn prodaju. Za sada kupce privlače niže cene i to je sigurno jedan od glavnih razloga što se izgubilo početno nepoverenje prema prodaji preko interneta.

Na internetu se najviše kupuje odeća, obuća i modni detalji, a kupci su u 85 odsto slučajeva žene.

– Postoji podatak da one putem društvenih mreža više kupuju nego muškarci – 53 posto su žene i, naravno, mlađa kategorija kojima su socijalni mediji i približniji, a s druge strane muška populacija više istražuje internet sajtove i u drugoj oblasti prati proizvode, njihove karakteristike i cene – kaže Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Istraživanje je pokazalo da muškarac koji kupuje na internetu ima između 35 i 45 godina, prosečna ili primanja iznad proseka. Najčešće traži tehničku robu i IT opremu.

Čak 85 odsto ispitanika je reklo da nikada nije imalo problema i da je zadovoljno robom koju dobije. Očigledno, sve je manje ljudi koji su nepoverljivi prema kupovini preko interneta.

– Problemi su razni i svi oni grade to nepoverenje u njihovu internet kupovinu. Pre svega, da li proizvod sa monitora jeste taj proizvod koji će mi stići, da li će stići lošijeg kvaliteta, da li će uopšte stići, koliko ću čekati željenu isporuku? Takođe, brojni su faktori koji stoje na strani plaćanja – još uvek postoje strahovi kada je u pitanju elektronsko plaćanje i upotreba platnih kartica – objašnjava Praizovićeva.

Slične su i brige pojedinih trgovaca. Ipak, istraživanje Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija pokazalo je da samo četvrtina trgovaca u Srbiji nema onlajn prodaju.

– Svesni su da postoji neznanje i na strani potrošača i na strani trgovaca. Kada je reč o trgovcima, kako da pokrenu veb-šop, kako da instaliraju da se može plaćati elektronskim putem, kome da se obrate, navode da su ponekad i bankarski uslovi otežani za njih – navodi Praizovićeva.

U istraživanju je učestvovalo 1.000 ispitanika i više od 150 trgovaca. U poređenju sa drugim evropskim zemljama, nema velike razlike u kupovini. Svi smo mi potrošači i imamo slične potrebe. Jedino u čemu se razlikujemo je kupovna moć. Naši kupci u proseku odvoje oko 100 evra za kupovinu preko interneta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here