EPA/STEPHANIE LECOCQ
Austrijski kancelar Sebastijan Kurc

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc, vicekancelar Verner Kogler, više ministara i gradonačelnik Beča cestitali su danas pravoslavnim vernicima Božić.

– Svim pravoslavnim hrišćanima želim srećan Božić. Pridržavajmo se i danas mera i smanjimo zajedno broj infekcija, kako bi išli putem izlaska iz krize – poručio je Kurc.

Prethodno je i predsednik Austrije Aleksander van der Belen čestitao pravoslavnim vernicima Božić.

“Želim svim pravoslavnim hrišćanima, koji ove godine Božić slave pod posebnim okolnostima, sretan Božić i Novu godinu”, poručio je predsednik u poruci postavljenoj na društvenim mrežama.

Austrijska vlada, i pored mere potpunog zaključavanja, omogućila je na Badnji dan i za Božić pravoslavcima mogućnost da prisustvuju prazničnim liturgijama u crkvama.

Za vreme trajanja mera zaključavanja, u svim crkvama služe se verske službe bez prisustva vernika, ali je pravoslavcima omogućeno da za ova dva dana mogu da dođu u svoje crkve i proslave veliki praznik sa svojim sveštenicima.

Božić je čestitao i vicekancelar, ministar za kulturu, sport i državnu upravu Verner Kogler.

“Svima koji danas i sutra slave pravoslavni Božić želim puno radosti i mirnog vremena. Ostani zdrav”, napisao je Kogler na svom Tviter nalogu.

Čestitkama su se pridružili i ministar finansija Gernot Blimel i ministarka za žene i integraciju Suzane Rab.

“Želim vam svima mirno Sveto Bogojavljenje i svim pravoslavnim hrišćanima srecan Božić“, naveo je Blimel, dok je Suzane Rab pozvala da i dalje ostanu disciplinovani i tako zaštite i sebe i porodicu.

“Uprkos trenutnoj teškoj situaciji, čestitam Božić pravoslavnim hrišćanima širom Austrije. Molimo vas da nastavite da obraćate pažnju na trenutno važeća pravila i zaštitite sebe i svoju porodicu“, napisala je Rabova.

S obzirom da samo u Beču živi oko 200.000 Srpkinja i Srba, što je oko 10,5 odsto ukupnog stanovništva glavnog grada Austrije, i da je Beč posle Beograda i Novog Sada, treći po veličini srpski grad na svetu,

najradosniji hrišćanski praznik čestitao je i gradonačelnik Beča Mihael Ludvig.

– Svim pravoslavnim hrišćanima želim srećan Božić! Dobro zdravlje, mir i sve najbolje! – poručio je Ludvig.

Ukupno oko 300.000 Srpkinja i Srba živi u Austriji, a srpski jezik je posle nemačkog, drugi najčešće upotrebljivan jezik u ovoj zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here