EPA/Christian Bruna
Sebastijan Kurc

Pitanje energetske zavisnosti od Rusije našlo se danas i pred istražnim odborom austrijskog parlamenta u vezi korupcionaških afera u Narodnoj partiji Austrije (OVP), a o tome je upitan bivši kancelar Sebastijan Kurc koji je istakao da je i predsednik Austrije Aleksander van der Belen znao za ovaj problem.

Na pitanje zašto vlada ništa nije učinila, Kurc je odgovorio da je bila poznata zavisnost od Rusije i da niko nije delovao.

– Nije delovao ni predsednik Austrije – podvukao je on.

Kurc je kazao da je i predsednik bio informisan o situaciji, i da su mu bile poznate debate o strategiji OMV-a.

Kurc je kazao da mu je poznata mantra “da je kriv za sve”.

– Kontakti tadašnjeg šefa OMV Rajnera Zelea sa Rusijom su tada bili posmatrani kao prednost. Niko nije mogao predvideti agresiju Rusije – poručio je nekadašnji kancelar.

Na pitanje da li ga je Zele informisao o sporazumu o gasu, on je odgovorio da jeste znao za to.

Na kritiku da se slikao sa Vladimirom Putinom, prilikom potpisivanja tog ugovora o produženju isporuka gasa iz Rusije, rekao je da to nije ništa čudno, jer je prisustvovao mnoštvu sklapanja i potpisivanja ugovora.

– Kada sam rođen, uvozili smo 97 odsto gasa iz Sovjetskog Saveza. 2017. je drastično povećan uvoz gasa i privreda je profitirala od toga – objasnio je on.

Ukazao je da poslanica NEOS-a Kristina Krisper, koja ga je kritikovala i optužila da je uticao na sklapanje ugovora, “čita knjigu istorije otpozadi”, jer niko nije mogao da predvidi rat.

1 COMMENT

  1. Da pravo kažem, ova “odvisnost od Rusije” je nešto najidiotskije što sam čuo od vremena socializma pa naovamo!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here