EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Politički analitičar Branko Radun u izjavi za Kosovo onlajn kaže da politika koju prema Srbiji vodi pobednik nedavno održanih izbora na Kosovu Aljbin Kurti ima podršku centara moći sa Zapada, pre svega Velike Britanije i ocenjuje da je Srbija u nastavku pregovora dobila nezgodnog rivala.

– Očigledno je da postoje sile čiju podršku ima i da u svemu nije ni malo samostalan. On radi ono što centri moći koji su ga i doveli na tu poziciju žele, a na žalost veći broj velikih sila koje su upletene na Balkanu je protiv stabilizacije. One ne žele miran i stabilan Balkan, a takvi ljudi, kao što je Kurti, odrađuju za njih posao na terenu – smatra Radun.

On za Kosovo onlajn konstatuje da Kurtijeve izjave poput nedavne da je ideja o ZSO mrtva, da Srbija Albaniju i Kosovo gleda kroz vojni dvogled ili traženje ratne odštete od Srbije, zapravo jesu izjave koje imaju dva cilja. Prvi je, kaže Radun, jačanje Kurtijevog stava o velikoalbanskom nacionalisti i drugi, da na unutrašnjoj sceni, pre nego što postane premijer, ojača svoju poziciju.

Kurtijevu izjavu da je u razgovoru sa preminulim predsednikom Kosova Ibrahimom Rugovom došao do zaključka da je nezavisnost jedini kompromis, “jer naš cilj je nešto više”, Radun ocenjuju kao oštru, drsku i nepopustljivu, jer je svoj maksimalan cilj predstavio kao kompromis.

– On hoće da kaže da je nezavisnost Kosova samo faza ili kao kompenzacija, oni to smatraju kao kompromis, ako dobiju nezavisnost od Srbije, onda neće tražiti Veliku Albaniju, ali zapravo njegova politika je velikoalbanska i to u mnogo većoj meri nego kod drugih političara na Kosovu, iskrenija i doslednija, jer on na tome dugo insistira – kaže Radun.

6 COMMENTS

  1. Zapad kao i dosada stalno je podrzavao
    okupatora Siptara posebno agresor USA.
    Nazalost Srpska vlada hoce na dvije stolice
    na zapadu i istoku, toje nemoguce. Beograd sa ovakvim ponasanjem nista nije postigao.

  2. HAKARI MUTI KURTI USKORO CE VRUCA ZIMA DOLAZITI BANDUTI I KRIMINALCI IZAVZVACE BALKANSKU VRUCU ZIMU I TAKO DALJE CELA EVROPA BANDITI JEDVA CEKAJU DA PUKNE VRUCA ZIMA PO CITAVOM BALKANU

  3. Baš čudno da zapad podržava Kurtija.Pa naravno da ga podržava kad je u zemlji koju su oni s njim oteli Srbima i dali mu državu.Zajedno:Kurta i Murta

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here