EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Tvrdnja premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija o kretanju snaga Vojske Srbije blizu administrativne linije sa Kosmetom nastavak je kampanje dezinformacija protiv Vojske Srbije i srpskih snaga bezbednosti, sa ciljem podizanja tenzija, rekao je načelnik Komisije za primenu Vojno-tehničkog sporazuma (VTS) Zoran Jovanović.

Kurti je rekao da su nedaleko od administrativne linije u Zubinom Potoku primećene jedinice VS, kao i da Oružane snage sprovode redovne vežbe i koriste to kao izgovor da izazovu provokacije blizu KiM.

Jovanović ukazuje da je širenje obmana, koje su mnogo puta do sada razotkrivene kao najobičnije laži, deo šire kampanje Prištine koja za cilj ima podizanje tenzija, obmanu javnosti, stvaranje nepodnošljivih uslova za život Srba na KiM, kao i izbegavanje međunarodno prihvaćenih obaveza. On je, kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, pojasnio da se u objavi koju je Priština postavila na društvene mreže, vide pripadnici VS u Kopnenoj zoni bezbednosti (KZB) koji izvršavaju redovne zadatke na obezbeđenju administrativne linije i kontroli KZB, u skladu s vojno-tehničkim i drugim sporazumima, i da u izvršavanju tih zadataka i sporazuma Vojska sarađuje sa Kforom.

Državni sekretar u Ministarstvu odbrane Nemanja Starović ističe da Aljbin Kurti izmišlja invaziju da bi nastavio maltertiranje i represiju nad Srbima koji žive na KiM. Povodom snimka i tvrdnji Kurtija, Starović kaže da je to redovna patrola koja je u bliskoj koordinaciji sa Kforom. Ističe i da se prisustvom militarizovanih monoetničkih albanskih jedinica policije na severu KiM krši R 1244 SB UN i Briselski sporazum.

– Srpske snage nikada nisu ušle na teritoriju Kosova nakon 1999. i neće, dok im ne dozvoli Kfor, što je predviđeno R1244 SB UN – kaže Starović.

Udar na najugroženije

Nemanja Starović navodi da je Kurti pre godinu i po sproveo okupaciju severa KiM, zabranio Srbima glasanje na izborima, nametnuo albanske gradonačelnike u srpskim gradovima, zabranio srpsku robu i ukinuo srpsku valutu, osiromašivši i izgladnjujući najugroženije pripadnike srpske zajednice. Sve te jednostrane diskriminatorske mere, kako je rekao, prećutno je odobravala međunarodna zajednica, pod izgovorom tzv. “kosovskog suvereniteta”.

Faktor mira

Zoran Jovanović kaže da Vojska obezbeđuje administrativnu liniju, kontroliše, sprečava ilegalne prelaske, ekstremističke aktivnosti i organizovani kriminal u KZB i nastaviće da bude faktor mira i stabilnosti, što se ne može reći za Prištinu.

– U obezbeđenju administrativne linije prema KiM nema mesta za tzv. kosovsku policiju ili tzv. KZB, budući da R 1244 SB UN i VTS ne prepoznaju druge subjekte sem međunarodnog civilnog i bezbednosnog prisustva u Pokrajini i srpskih snaga – pojasnio je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here