Kurti: Kosovo nije srce Srbije

0

Srbija da se suoči sa svojom zločinačkom prošlošću: Aljbin Kurti
 

"Kosovo nije srce Srbije, koje ona želi ponekad da podeli, nego istina Srbije, koju ona želi oduvek da potisne", rekao je Kurti za najnoviji beogradski nedeljnik NIN.

 

Odgovarajući na pitanje zašto zahteva da vodi pregovore sa Beogradom, koje ne priznaje i kako vidi Zajednicu srpskih opština (ZSO) posle tih pregovora, on je kazao da se protivi "bezuslovnim razgovorima sa Srbijom o unutrašnjim stvarima Kosova".

 

Kurti je istakao da nastavak dijaloga ne vidi kao razgovor s Beogradom, nego sa radnikom i seljakom na Kosovu.

 

"Šta će nam pomirenje između prostih Albanaca i Srba na Kosovu? Dugoročni konflikt koji je počeo 19, a traje i u 21. veku, nije sukob između Albanaca i Srba nego sukob između albanskog naroda i države Srbije. I, ovaj sukob nije rezultat toga što se nismo upoznali, pa nam sada trebaju sastanci i dijalog, kao što neki u Briselu misle, nego posledica protivrečnih interesa", ocenio je on.

 

Prema njegovim rečima, trebalo bi da počne otvoreni, demokratski i društveni dijalog sa Srbima na Kosovu, u kome će čovek i građanin biti u centru pažnje. Kurti je naveo i da je ZSO plod sklonosti Beograda da na Kosovu formira neku vrstu Republike Srpske (u BiH).

 

"Svi se sećamo da je (Slobodan) Milošević priznao Bosnu van Srbije tek kada je na Dejtonskoj konferenciji Izetbegović priznao Srbiju unutar Bosne. Sada (Aleksandar) Vučić i (Ivica) Dačić žele da osiguraju Srbiju unutar Kosova. Na taj način, projekat velike Srbije iz prošlog veka se obnavlja sa mnoštvom malih Srbija naokolo", rekao
je Kurti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here