EPA
Aljbin Kurti sa suprugom Ritom Augestad Knudsen

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da nije nemoguće postići dogovor sa Srbijom u toku ove godine, kaže i da će takse biti ukinute što je pre moguće, ali uz reciprocitet prema Srbiji i dodaje da je lično u ovom trenutku spreman za dijalog.

Kurti je dodao, međutim, i da neće žuriti sa epilogom dijaloga i da ne očekuje neki suštinski dijalog niti brze rezultate dok je Srbija na pragu izbora.

Govoreći o mogućnosti okončanja pregovora u toku ove godine i o “istorijskom sporazumu Kosova i Srbije”, Kurti je za Glas Amerike rekao da je to moguće, ali je dodao da to ne zavisi od njega i ne može to predvideti.

On je kazao da u ovom trenutku može samo da izrazi svoju spremnost za otvoren i principijelan dijalog i da veruje da “stavljanjem sporazuma ispred dijaloga” ne bi trebalo da se potkopa dijalog i spreči sporazum.

Kurti smatra da uloga EU nije umanjena time što su SAD imenovale specijalnog predstavnika za dijalog Beograda i Prištine, jer, kako navodi, “EU je postavila sveobuhvatan sporazum kao uslov za Kosovo i Srbiju kako bi nastavili svoj put ka integracijama”.

Kosovski premijer je rekao i da će takse na robu iz centralne Srbije biti ukinute što je pre moguće, ali ne bez reciprociteta sa Srbijom.

– Ne želimo osvetu, želimo pravdu. Reciprocitet je pravičnost, to je fer pristup, to je na registru pravde i znam da u je jednoj od izjava predsednik Donald Tramp pomenuo reciprocitet kao vrednost i kao koncept koji njemu leži na srcu, pa su međunarodni odnosi u svetu danas izgrađeni na ovom principu – kazao je Kurti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here