EPA/Filip Singer
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti predstavio je danas pred poslanicima “Strategiju bezbednosti Kosova 2022-2027”, ističući da su članstvo u NATO-u i EU preduslovi za održivi razvoj takozvane države Kosovo i regiona.

– Kao što je Kosovo znalo da se oslobodi i postane nezavisno, ono će i ostati kao nezavisna i demokratska republika – poručio je Kurti.

On je tokom predstavljanja Strategiji naveo i da je privremena prištinska uprava posebnu pažnju posvetila bezbednosnim institucijama, dodajući da je povećan budžet tzv. kosovske bezbednosne snage.

– Povećali smo budžet za KBS sa 63 miliona na oko 102 miliona evra za 2022. godinu –  izjavio je Kurti.

On je naglasio da je ovo druga Strategija od jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.

– Čast mi je da pred vama predstavim Strategiju bezbednosti Kosova, drugu po redu od proglašenja nezavisnosti naše republike, ovo je krovna strategija sektora bezbednosti, koja prepoznaje rizike i skokove i izazove za bezbednost Kosovo, istovremeno, predstavlja priliku i viziju za našu budućnost – naveo je Kurti.

Kurti je napomenuo da je Strategija izrađena u bliskoj saradnji sa svim državnim institucijama, podvrgnuta je procesu eksternih i unutrašnjih konsultacija, uključujući države Kvinte i druge prijateljske zemlje, kao i akademike.

– Osnovali smo radnu grupu sa visokim članovima, sa ciljem da intenziviramo rad za članstvo u NATO-u, za šta smo naišli na dodatno razumevanje prijateljskih zemalja, težimo što skorijem članstvu u Partnerstvu za mir. Istovremeno, radimo na aplikaciji Kosova za status kandidata i sprovodimo neophodne reforme kako bismo olakšali proces integracije u Evropsku uniju – poručio je Kurti.

Kurti je govorio i o Fondu za sektor bezbednosti, ali ni ovoga puta nije kazao iznos prikupljenih sredstava.

– Zahvaljujem se svima koji su dali doprinos Fondu za sektor bezbednosti, takođe ohrabrujem sve koji imaju finansijske mogućnosti i patriotsku volju da dalje doprinose ovom Fondu – izjavio je Kurti.

On je govorio i o ubrzanju vojnih nabavki za KBS, prenosi Zeri.

– Ubrzali smo vojne nabavke i druge kupovine vezane za jačanje naših odbrambenih i bezbednosnih sposobnosti. Kreirali smo nove linije snabdevanja sistemima naoružanja direktno, jedna država sa drugom državom, skraćujući vreme snabdevanja i značajno smanjujući finansijske troškove – izjavio je Kurti.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here