M. Karović
Manastir Visoki Dečani

Katastrarskoj agenciji Kosova danas je kosovska vlada naložila da sprovede odluku Ustavnog suda o zemljištu manastira Visoki Dečani, skoro osam godina nakon njenog donošenja, potvrdio je kosovski premijer Aljbin Kurti.

Kurti je odluku o zemljištu Visokih Dečana saopštio na današnjoj sednici kosovske vlade, među prvim tačkama, a govoreći o učlanjenju Kosova u Savet Evrope, prenosi KoSSev.

Svi su, kaže, najviši kosovski zvaničnici, odnosno delegacija kosovske skupštine u parlamentu Saveta Evrope bili angažovani u teškom procesu lobiranja za članstvo.

– Nismo ostavili kamen da ga nismo pomerili, a ni čoveka da se sa njim nismo sastali – objašnjava.

Posle detaljne procene skupštine Saveta Evrope zahteva Kosova za članstvo, odnosno poštovanje demokratije, ljudskih prava i standarda upravljanja kosovskih vlasti,  “konstatovano je da je Kosovo država sa stabilnim kadrom demokratskih ustanova”.

Isti izveštaj je, dodaje, imao i uslove, a među njima je bilo i sprovođenje odluke kosovskog Ustavnog suda za zemljište manastira Visoki Dečani iz 2016. godine.

Iz manastira Visoki Dečani, s druge strane, u kratkom komentaru za KoSSev navode da će svoj odgovor dati tek kada budu dobili posedovni list o vlasništvu nad 24 hektara zemlje na koju se odnosi presuda Ustavnog suda.

Nešto manje od osam godina je prošlo od kada je kosovski Ustavni sud nakon 16 godina dugog sudskog procesa potvrdio odluku Vrhovnog suda Kosova o vlasništvu manastira nad ovom imovinom.

Iako odluka postoji i uprkos brojnim zahtevima ambasadora zemalja sa Zapada, SPC i Eparhije, opština Dečani je do sada odbijala da zemlju uknjiži u katastar. Predstavnici centralne vlasti, ne samo da nisu zahtevali od lokalnih da ispune svoju obavezu, već su čak javno iskazivali neslaganje sa njom, preispitujući njen ligitimitet, uz navode da je zemljište dodeljeno manastiru za vreme Miloševićeve vlasti.

Međutim, prištinski mediji su prošle nedelje gotovo harmonizovano, uz pozivanje na nezvanične navode, krenuli da izveštavaju da je kosovska vlada navodno pristala na primenu presude, odnosno da očekuje od lokalne vlasti da to učini, jer je reč o odlučujućem uslovu za aplikaciju Kosova za članstvo u Savetu Evrope na Parlamentarnoj skupštini te institucije u aprilu.

Manastiru 1946. oduzeto 700 hektara zemlje

Manastiru Visoki Dečani je 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Država Srbija 1997. godine vratila mu je 24 hektara, što zajedno sa tridesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara zemlje.

Vraćenih 24 hektara je redovno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast ne priznaje. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opštinske vlasti počinju da osporavaju vlasništvo manastira nad tih 24 hektara.

Unmik je tada odlučio da manastir nastavi da koristi ovo imanje sve do rešavanja spora na sudu.

Maja 2016, posle 16 godina sporenja oko vlasništva nad manastirskom zemljom u opštini Dečani, Ustavni sud Kosova doneo je odluku kojom je potvrdio prethodnu odluku Vrhovnog suda iz 2012. o potvrdi vlasničkog prava manastira Visoki Dečani nad 24 hektara sporne zemlje.

Odluka je tada dovela do oprečnih reakcija u kosovskom društvu, najnegativnijih od strane rukovodstva opštine Dečani, koja do danas odbija da primeni odluku suda i zemlju u katastru zavede kao manastirsku.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here