EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Politički analitičar Ljeon Duhanaj u izjavi za Kosovo Onlajn navodi da je odmah nakon rušenja Vlade Kosova u parlamentu upozorio da Aljbin Kurti neće napustiti poziciju premijera bez skandala, a svim izjavama prethodnih dana i pripremama za ulične demonstracije u Prištini, koje su pristalice Samoopredeljenja danas organizovale, to se obistinjuje.

– Kurti neće otići bez nametanja nasilnog scenarija, koji će dodatno oštetiti imidž Kosova. On želi da baci pepeo u oči sopstvenim pristalicama i da ih dovede u položaj žrtve – navodi Duhanaj u izjavi za Kosovo Onlajn.

Duhanaj smatra da je lider Samoopredeljenja postupao u suprotnosti sa interesima Kosova.

– Ni Srpska lista, kojom upravlja Vučić, i koja brani političke interese na Kosovu, nije bila agresivnija od Kurtija. On manipuliše građanima, koristi nacionalistički diskurs da bi ih gurnuo u proteste – kaže Duhanaj.

Prema njegovoj oceni, pozivi na nacionalno jedinstvo imaju za cilj degradaciju Kosova. Duhanaj smatra da premijer Kurti ne prihvata niti poštuje nezavisne državne institucije.

– Ispoštovaće odluku Ustavnog suda samo ako je u njegovu korist. U suprotnom je neće prihvatati i učiniće sve što može kako bi poremetio političku scenu, a cilj će biti potpuna destabilizacija. Na žalost, Samoopredeljenje ima pristalice sa svih strana, kako unutar tako i van Kosova – kaže Duhanaj i dodaje da ostaje da se vidi kako će se odvijati situacija nakon odluke Ustavnog suda.

– Nadam se da građani neće slediti suludu agendu jer su zemlje regiona, uključujući i Kosovo, taoci oligarhijskog društva – zaključuje Duhanaj.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here