EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

Aljbin Kurti, premijer privremenih institucija u Prištini, izjavio je danas u Severnoj Mitrovici da na sutrašnjem sastanku glavnih pregovarača Beograda i Prištine u Briselu neće biti pregovora o odluci tzv. Centralne banke Kosova (CBK) da zabrani upotrebu dinara u pokrajini.

– Postoji odredba Centralne banke i mi smo kao vlada tu da im pomažemo. Zato zamenik premijera Besnik Bisljimi ne može da pregovara o toj odredbi. Samo ako bude nekakvih posledica koje niko ne želi onda ćemo da vidimo šta možemo da uradimo da bude što bolja i brža tranzicija – izjavio je Kurti, preneo je “Kosovo onlajn”.

On je rekao da je Vlada Kosova ispod i iza CBK zato što je reč o nezavisnoj instituciji.

– Držimo se ispod i iza Centralne banke. Kada je bio problem s tablicama onda smo ministar Svečlja i ja bili na prvoj liniji. Sada nismo. Nisam premijer koji odlučuje o Centralnoj banci. Znači, poluge vlasti na Kosovu su podeljene – rekao je Kurti.

On je naglasio da je pitanje upotrebe dinara bilo rešeno kada je CBK donela svoju odluku.

– U tom smislu, glavni događaj se već desio. Mi smo sada u postfestum fazi i sada treba da vidimo kako da ne bude ikakvih posledica – naveo je Kurti.

On je dodao da Vlada Kosova insistira na tome da zvanični Beograd ne mari da li su u pitanju dinari ili evro, zato što je, kako je izjavio, reč o veštačkom problemu.

– Nema ni jednog Srbina na Kosovu koji je rekao ‘neću evro’. Jer, 33.000 žiro-računa imaju Srbi na Kosovu i dobijaju razne finansijske pomoći od strane naše vlade. Ni jedan Srbin nije rekao – neću evro – kazao je Kurti.

Kurti je rekao da nema ništa protiv dinara.

4 COMMENTS

  1. Нема ни једног албанца на КиМ који неће да иде заувек у ЕУ
    Па сретан вам пут
    Косово и Метохија је Србија 🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here