EPA/Martin Divisek
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti objavio je dogovor u četiri tačke koji je, kako je naveo, kosovska vlada postigla sa Evropskom unijom o budućim koracima za deeskalaciju situacije na severu i normalizaciju odnosa sa Srbijom, a prvi korak je postepeno povlačenje policije.

Kurti u objavi na Tviteru istakao da postignuti dogovor pokazuje spremnost kosovske vlade da preduzme korake u pravcu mira.

“Naša vlada je postigla dogovor sa EU o narednim koracima za deeskalaciju na severu i normalizaciju odnosa sa Srbijom. Ovo pokazuje našu spremnost da preduzmemo konkretne korake da obezbedimo mir, bezbednost i stabilnost na Kosovu i regionu, u službi demokratije i vladavine prava”, poručio je Kurti.

On je objavio i četiri tačke dogovora koje treba da počnu da se sprovode u naredne dve nedelje.

Prvi korak je momentalno smanjenje prisustva pripadnika Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu za 25 odsto.

Drugi korak, koji takođe treba da započne u prvoj nedelji, jeste koordinacija sa Euleksom i Kforom oko daljeg smanjivanja prisustva kosovskih specijalaca.

Treća tačka na koju je, kako se navodi, vlada Kosova pristala javnom izjavom podrške, jeste održavanje vanrednih izbora u četiri opštine na severu posle leta, a trebalo bi da bude urađena u prvoj nedelji i finalizovana “što je pre moguće”.

Kao četvrti korak navedeno je da je dogovoreno da EU pozove šefove pregovaračkih timova Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija na sastanak u Brisel, sa ciljem finalizacije plana redosleda Sporazuma za normalizaciju odnosa.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here