Kosovo online
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti, na Samitu zemalja Zapadnog Balkana i EU u Kotoru, zatražio je da se politika Unije prema regionu veže za poštovanje evropskih vrednosti, a od Srbije je zatražio izručenje Milana Radoičića i, kako je naveo, drugih učesnika u događajima u Banjskoj.

Kurti je, u svom  izlaganju, rekao da je prošlo tri godine od početka ruske agresije na Ukrajinu, što je donelo ne samo rat na starom kontinentu, već i direktne izazove po evropske vrednosti i bezbednost.

Kosovo, kako je kazao, napredovalo je u doba obeleženom dezinformacijama i snaženju autoritarnih režima, na polju demokratije.

To, smatra, mora biti priznato.

Prema njegovim rečima, EU mora svoju politiku prema regionu vezati za evropske vrednosti, odnosno njihovo poštovanje.

– Ako EU jednako podržava zemlje koje napreduju u demokratiji, vladavini prava i drugim oblastima onda je moguće sprovesti reforme i građani će doprineti menjanju političkih elita – naglasio je on.

Istakao je da je njegova poruka u Kotoru EU da treba da se analizira napredak u oblasti demokratije i reformi i da na osnovu tih podataka stvara svoju politiku.

Ocenio je da Plan rasta EU predstavlja mogućnost za integraciju regiona u jedinstveno zajedničko tržište i napredak u reformama.

– Put u EU mora biti vezan za zasluge – dodao je još jednom.

Naglasio je i da su neophodni dobrosusedski odnosi u regionu, što zahteva defakto i dejure priznanja, jer, kako kaže, samo to donosi mir i integraciju.

– Od Srbije tražim da preda kosovskim vlastima Milana Radojičica i njegove paravojne formacije koje su ubile policijskog oficira Afrima Bunjakua u septembru – istakao je Kurti.

5 COMMENTS

  1. Kurti još uvek ne shvata da je Kosovo Srbija ??? I kako je on na sastanku kada je EU uvela mere ??? Ko mu je uopšte dozvolio da se obrati u ime okupirane srpske teritorije i zašto je vest ono što je on rekao ???

  2. EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMLJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!!

  3. Р1244УН
    КАЖЕ ЈАСНО
    КОСОВО И МЕТОХИЈА ЈЕ СРБИЈА🇷🇸
    ИСТО КАЖЕ
    ВОЈСКА СРБИЈЕ🇷🇸СЕ ВРАЋА НА КОСОВО 🇷🇸☦️🇷🇸

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here