EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo je odbacio formiranje Zajednice srpskih opština i to nakon što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila preporuku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope.

Kurti je u Starzburu, gde je sinoć održano zasedanje PS SE na kojem je preporuka usvojena, rekao da njegova vlada ne želi da osnovni sporazum sa Srbijom pretvori u alat za ZSO i da je pitanje ZSO u okviru ovog sporazuma, a ne obrnuto, prenosi Reporteri.

Kurti tvrdi da Srbi na KiM imaju mnoga prava kao manjina i dodaje “kako da traže više prava, kada bojkotuju ovo što sada imaju”.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope usvojila je sinoć preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope i, kako je saopšteno posle sednice, odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja ZSO trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

Formiranje ZSO je obaveza Prištine po Briselskom sporazumu iz 2013. godine, ali Priština 11 godina odbija da je sprovede.

Srbi su napustili prištinske institucije nakon što je Priština smenila komandira tzv. kosovske policije za region sever, gde 95 odsto stanovništva čine Srbi, a što je protivno Briselskom sporazumu prema kojem sastav policije na severu KiM mora da odslikava etnički sastav stanovništva. Razlog za napuštanje institucija bio je i to što Priština ne sprovodi Briselski sporazum, izgradnja baza specijalnih jednica tzv. kosovske policije na severu KiM i protivpravna hapšenja Srba.

2 COMMENTS

  1. Kada će Kurti biti uhapšen zbog kršenja Ustava Republike Srbije ? Kada se to desi, e tek onda vlast može da kaže da imamo državu !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here