Kosovo online
Aljbin Kurti

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti obratio se danas video porukom na srpskom jeziku u kojoj je rekao da su potrebni novi izbori u četiri opstine na severu KiM uz “otvorenu i slobodnu” predizbornu kampanju.

On tvrdi da mu je žao što su morali da održe izbore u četiri opštine na severu “sa niskim izlaskom građana”, i da su se nadali da će Srpska lista na njima da učestvuje.

– Međunarodna zajednica nam je obećala da će, ukoliko mi prihvatimo ohridski aneks, oni osigurati učestvovanje Srpske Liste na izborima – tvrdi Kurti.

On je dodao da nema moć da ih natera da se kandiduju na izborima i da će gradonačelnik Ljuljzim Hetemi u Leposaviću ostati dok se ne izabere novi.

– U tom cilju su nam potrebni prevremeni izbori i otvorena, slobodna, predizborna kampanja u četiri opštine na severu. Bez fer i demokratske kampanje, nema fer i demokratskih izbora – smatra Kurti.

Prema njegovim rečima, potrebna je vladavina prava a koju, kako kaže, treba “uspostaviti zajedno”, i tvrdi da se uz vladavinu prava, može postepeno smanjiti broj policajaca u opštinskim zgradama.

Kurti je rekao i da su potrebni sastanci u Briselu za, kako je rekao “hitno, potpuno, i bezuslovno sprovođenje osnovnog sporazuma iz Brisela, čiji je sastavni deo – ohridski aneks”.

Kurti u obraćanju tvrdi i da je Kosovo “država najvećeg stepena demokratije” u regionu kao i da su “uradili mnogo toga za srpsku zajednicu”, navodeći restauraciju nekih pravoslavnih manastira.

Kurti tvrdi i da je tzv. Kosovo zajednička “država” i poziva da se “krene u bolju budućnost zajedno”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here