Tanjug/AP
Aljbin Kurti

Analitičar Škeljzen Maljići istakao je da kosovski premijer Aljbin Kurti koji je, kako navodi, pružio otpor deeskalaciji situacije na severu, nije spomenuo kolika je njegova krivica u tome što je Evropska unija uvele sankcije Kosovu.

Za Maljićija, izjava kosovskog premijera nedavno data prestižnom američkom listu “Blumberg” o uticaju koje mere EU imaju na Kosovo, ima elemente ruganja, jer kako ističe, on i aktuelna vlada smatraju da nisu doprineli određivanju mera.

– Aljbin Kurti se svojom izjavom ne osvrće na pitanje da li je i koliko on sam pogrešio sa svojom strategijom i taktikom, što se nije dobro odrazlo na proces dijaloga. On samo priznaje da su sankcije pokazale efekat, odnosno štetu koje su nanele Kosovu kao državi, da su pogođeni planovi vladinih agencija, a prvi put pominje i da se nanosi šteta poslovnoj zajednici – kaže Maljići.

Prema rečima Malićija, Kurti je pružio otpor deeskalaciji situacije, i samim tim postao okidač za uvođenje mera  Kosovu, a da o svojoj krivici nije rekao ni reč.

– Ako bi to uradio, uništio bi populističku platformu na kojoj su se opravdavali postupci njegove vlade – dodao je Maljići.

Prema njegovim rečima, Kurti je napravio taktička povlačenja sa severa.

– Istini za volju, pošto su mere ‘vladavine prava’ Kurtijeve vlade izazvale krize na terenu, on je jedva napravio obavezna taktička povlačenja, povinujući se zahtevima saveznika, ali kao da je verovao da se ovom taktikom, uprkos ukorima, postiže i efekat demaskiranja i kompromitovanja Beograda i ekstremnih Srba na severu Kosova, jer njihove reakcije treba posmatrati kao rizik od eskalacije i rata, uz mere Vlade, koje je nazvao primenom standarda napredne demokratije – naveo je Maljići.

Kako je naveo, Kurti se nadao da će podsticanjem sukoba napraviti razdor među Srbima sa Kosova i Kfora.

– Izgleda da je premijer Kurti mislio da će podsticanje sukoba Srba sa snagama Kfora, koji su u najkritičnijem trenutku dovedeni da zavedu red, doneti naklonost Kosovu. Kurti je poručio: “naša vlada preduzima demokratske mere za vladavinu prava na Kosovu, dok Beograd i srpski radikali žele rat na Kosovu”. Zato je optužio sve svoje kritičare, pre svega Edija Ramu i evropske lidere, ali i američkog državnog sekretara Blinkena, da su politički naivni, da ne razumeju šta Srbija i Aleksandar Vučić predstavljaju – naglasio je Maljići.

Tako će, smatra Malići, Kurti uskoro biti u koži Hašima Tačija.

– Vlada Kurtija takođe ima konfrontaciju sa diplomatskom ofanzivom za prekid dijaloga sa Srbijom, gde se Kurti obavezao da će primeniti Ohridski sporazum. Ako je pošten, treba da razmisli o obavezama čiji je realizam preuzeo. Uskoro će biti u koži Hašima Tačija u poslednje dve nedelje Konferencije u Rambujeu kada je i sam Kurti bio deo onih snaga OVK koje su mu pretile životom ako potpiše sporazum. Hoće li Kurti imati hrabrost Hašima Tačija – upitao je Maljići.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here