EPA
Aljbin Kurti sa suprugom Ritom Augestad Knudsen

Na prevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, održanim 6. oktobra ove godine, Kurtijev pokret je osvojio 25,49 posto glasova, dok je Demokratski savez Kosova (LDK) dobio 24,83 posto. Očekuje se da će ove dve političke stranke formirati novu Vladu Kosova i da će je voditi Kurti.

Što se tiče pobedničke stranke srpske zajednice na Kosovu, Srpske liste, Kurti je rekao da to nije omiljena stranka kosovskih Srba, već partija koju je stvorio Beograd. Rekao je i da će tražiti druge predstavnike srpske zajednice za saradnju, ali i da će razgovarati i sa poslanicima Srpske liste, jer će biti u kosovskom parlamentu.

Što se tiče eventualne razmene teritorije Srbije i Kosova, Kurti je naglasio da ta ideja još uvek nije mrtva, ali da ona njegovim dolaskom na vlast neće opstati.

– Moram reći da ideja razmene teritorije još uvek nije mrtva, jer je i predsednik Kosova i predsednik Srbije preferiraju. Ali, s novom Vladom, osim što će neuspeli projekti biti zapečaćeni kao neuspešni i takva ideja će umreti. To su rešenja iz 19. veka. Nalazimo se u 21. veku i treba što brže ekonomski da rastemo i što pre pristupimo Evropskoj uniji, sve zemlje Zapadnog Balkana – poručio je Kurti.

– Neću dozvoliti Srbiji da deluje kao klin na kosovskoj političkoj sceni i da nas deli. Moramo stati zajedno protiv Srbije, a sporazum sa Srbijom, koji će biti postignut jednog dana, uključivaće priznavanje nezavisnosti Kosova, izmenu Ustava Srbije, sukcesiju imovine i vojnu odštetu – istakao je Kurti.

12 COMMENTS

  1. Postovani,
    Zasto pisete pogresno ime g-ina Kurti_ja? On ze zove Albin a ne Aljbin! Gde ste videli ili procitali da njegovo ime je napisano tako pdrugljivo sa Lj a ne sa L. Jeste cinjenica da srpski jezik ne poznaje tzv. meko L pa je tesko izgovarati to takvo L. Ali ja se pitam onda da li vi i sva francuska imena kao na primer Louis pisete kao Ljui? Ili Le Pen kao Lje Pen??
    Rado bih cula vasu argumentima motivisanu reakciju.
    Pozdrav,
    Elena

    • Он се увек звао Аљбин. Кад се сека Перса оженила са Норвешким грађанином променио је име у Албин зато што је то норвешко име. Ако се ради о меком Л, можда би то требало писати овако: Альбин.
      Какве везе има Аљбин са Л Пен или са Ље Пен???????
      Мене чуди зашто нико не објављује његову најновију слику:
      http://sno.bravehost.com/linda/Siptar.jpg

      • Ne trabunjaj bez veze šovinistu neotesani. Njegovo ime je Albin. Nisi ti merodavan ovde po forumima da učiš ljude kako se stranska imena pišu, jer nisi dovoljno obrazovan. Ne gubi vreme…uči…

        • Ко то данас назива Србе Шовинистима! Хрватски Усташа, “Бошњак” шиптарски, култивисани, Балија или Титов пионир. За све имам једну песму да је певате у хору. Кратка је али је много добра:
          “Ја сам Србин мајко, петокрака пита што сам био магарац, партизана Тита.”

  2. Dali ti pametnjaku znas stasi napisao tog tvog ucitelja treba streljati sto tebe naucio tako da lupetas ama bas si takav stasi napisao nesi ti kriv jer moderator dozvoljava glupih komentara a one normalne izbrise jer takav je i on ko ti

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here