EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ
Aljbin Kurti

Ukoliko zapadni centri moći žele dijalog, onda moraju da izvrše pritisak na kosovskog premijera Aljbina Kurtija, ocenio je nekadašnji diplomata Zoran Milivojević dodajući da su poruke i upozorenja Kurtiju iz EU jasne, ali da nisu dovoljne.

Milivojević, komentarišući reakciju EU na izjave Aljbina Kurtija o principima vođenja dijaloga sa Beogradom, kaže da nastavak dijaloga Beograda i Prištine zavisi od Vašingtona i da su SAD te koje će preseći.

– To će biti test i za nas. Ukoliko Vašington zaista bude izvršio odgovarajući pritisak kao što je to činio i ranije, koji ima isključivi uticaj i mogućnost da postigne rezultat, onda ćemo znati da oni zaista žele dijalog, ali će biti i test za to da li prihvataju činjenicu da se ne može razgovarati sa maksimalističkih pozicija Kurtija – kaže Milivojević.

Podseća da je Kurti odmah po dolasku na vlast ponovio isti stav koji je imao i ranije, a to je da je njegova politička platforma zasnovana isključivo na jednoj stvari – na priznanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije.

Ističe da je to platforma koja apsolutno nema šanse da bude osnova za pregovore kada je reč o pozicije Srbije i, kaže, u tom smislu ne treba očekivati nastavak pregovora.

Smatra da nova Vlada u Prištini ima podršku zapadnih centara moći, kao i da je izvesno da će Vjosa Osmani biti predsednica takozvanog Kosova sa podrškom istih centara.

– Očigledno je da Zapad vrši pritisak u Prištini da se stvore uslovi za nastavak pregovora. Radi se o geostrateškim ciljevima i interesima zapadnih centara moći. Zapad već vrši pritisak na Kurtija da stavi pregovore u prvi plan kada je reč o spoljnopolitičkim ciljevima Vlade i sigurno će insistirati na tome da se nađe rešenje da se dijalog nastavi – kazao je Milivojević.

Milivojević kaže da nema potrebe ulaziti u principe o kojima govori Kurti i to iz prostog razloga što, navodi, je prvi princip i stav neprihvatljiv, a to je da se razgovara o priznanju i sa te pozicije da se razgovara o nekoj vrsti bilateralnih odnosa sa Srbijom i drugim otvorenim pitanjima.

– Što se Srbije tiče – pozicija je jasna, ona insistira na razgovorima o normalizaciji, koji ne podrazumevaju priznanje. Druga pozicija Srbije je jasna da sve ono što je dogovoreno mora da se ispuni, a u tom smislu, osnovno je formiranje Zajednica srpskih opština – ističe on.

Milivojević primećuje da Kurti pokušava da marginalizuje Srpsku listu i navodi da to neće biti moguće, ali da na to njegovo ponašanje nema reakcija na Zapadu.

To je signal, kaže, da oni podržavaju i tu Vladu, ali i da na određeni način podržavaju i taj tvrdi – maksimalistički stav Kurtija, pa dokle i koliko uspe.

– To je tok koji će utvrditi buduće pregovore. Ne sme se računati da Srbija u bilo kom smislu može da promeni svoj stav i da može doći do bilo kakve mogućnosti da se sa tih pozicija razgovara. Treba imati u vidu da Srbija više nije ista, došla je do granice tolerancije i do toga da može da inistira na formiranju ZSO i na neutralnoj platformi – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here