EPA/Olivier Hoslet
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je posle sastanka sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom u Briselu da će Kosovo tražiti članstvo u NATO.

– Tražimo članstvo u NATO i to će nam omogućiti da damo ono što su nam dale zemlje članice. Pretnje, opasnosti i izazove sa kojima se danas suočava NATO oseća i naša zemlja. Institucije imaju razloga da budu oprezne zbog štetne ruske agende za Balkan i Evropu – naveo je Kurti.

Stoltenberg je rekao da je Kfor spreman da interveniše ako stabilnost bude ugrožena.

– Učinićemo sve što je neophodno da sprečimo eskalaciju i da sačuvamo slobodu i sigurnost svih zajednica – poručio je Stoltenberg.

On je ponovio da je NATO misija na Kosovu najveća izvan teritorije zemalja NATO, što pokazuje posvećenost miru i stabilnosti na zapadnom Balkanu i Kosovu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije danas, nakon razgovora sa Stoltenbergom poručio da Srbija poštuje mandat NATO na Kosmetu, ali da neće biti ničija baza i da će ostati vojno neutralna.

Sastanak Vučića i Kurtija planiran je za sutra.

2 COMMENTS

  1. Ti mozes samo da sanjas o NATO pa tvoja kvazi zemnja nema struju da obezbedi narodu a hoces da placas rekrt Americi pa mislisli di da je dijaspora Albanaca vise luda da finacira dvoj raskosni zivot.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here