Kosovo online

Poslanik Demokratske partije Kosova Hisen Beriša kazao je da kosovski premijer Aljbin Kurti u tišini sprovodi Zajednicu srpskih opština jer, kako kaže, nema hrabrosti da Ustavnom sudu pošalje statut Zajednice.

Prema njegovim rečima, pitanje dinara je i deo implementacije Zajednice opština sa srpskom većinom.

– Kurti sprovodi Zajednicu tiho, u određenim segmentima koji su osetljivi. A pošto posao ne čeka, mora se obaviti. I to tiho sprovodi. I ovo je deo Zajednice, pregovaranje o tome koju valutu će imati građani opština sa srpskom većinom u Zajednici je deo statuta i Sporazuma. To je pregovarao sam Bisljimi. To je u statutu, oni će biti plaćeni, imaće pravo da ih Srbija subvencioniše, a dinari će doći iz Srbije – kaže Beriša.

Kurti će, kako kaže Beriša, poslati Kosovo na prevremene izbore ako bude pritisnut da osnuje Zajednicu po statutu čiji nacrt nije poslao Ustavnom sudu.

– Radi to u ovom obliku jer nema načina da se statut pošalje Ustavnom sudu, jer je statut protivan stavovima Ustavnog suda. Stvoriće se nova, paralelna država po etničkoj pripadnosti. Niti je podređena, niti je treća vlast, niti je Republika Srpska, imamo Republiku Srpsku u Skupštini, dvostruki sistem glasanja. Ovo je nova paralelna država na Kosovu – kazao je.

Kako navodi Beriša, Kurti će taktizirati, a ako ga budu pritiskali, poslaće ih na vanredne izbore.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here