EPA-EFE
Aljbin Kurti

Aljbin Kurti, kandidat za premijera Pokreta Samoopredeljenje, koji je, prema prvim preliminarnim rezultatima CIK, dobio najveću podršku građana Kosova na proteklim vanednim izborima, ponovio je da se zalaže za nacionalno ujedinjenje Albanaca u okviru federacije, nikako u okviru Evropske unije.

„U okviru Evropske unije ne može se dogoditi nacionalno ujedinjenje Albanaca“, rekao je Kurti u intervjuu za KTV, prvom od proglašenja izborne pobede.

„Ne mogu reći da se nacionalno jedinstvo dešava u EU. Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovde“, kazao je Kurti.

Lider Pokreta Samoopredeljenje ističe da je nacionalno ujedinjenje „istorijski interes Albanaca“, a citirajući pokojnog bivšeg lidera makedonske albanske partije DPA, Arbena Džaferija, kaže: „Mi ne biramo (albansku) uniju, ali on bira nas“.

Ne spori ni tezu Ukšina Hotija, koji kaže da nacionalno ujedinjenje isto što i ujedinjenje u okviru EU, te da to ne iskjučuje jedno drugo, ali smatra da „Kosovo i Albanija treba da se integrišu u okviru federacije“, a kao primer navodi Nemačku, sa decentralizovanim insitucijama.

Prema njegovim rečima, ideja kosovskog predsednika Hašima Tačija o korekciji granice sa Srbijom podrazumevala je takođe pridruživanje Kosova Albaniji, ali kada, kako je rekao, „država propadne“.

„Ne verujem u uniju kroz neuspeh, već kroz uspeh“, rekao je Kurti i dodao da suprotno Tačiju smatra da „uspeh Kosova ujedinjuje Albance, ne neuspeh“.

Rekao je i da će poštovati kosovske simbole, ali da prilikom susreta sa državnim vrhom Albanije neće gledati na čijoj strani stoji zastava.

Sa Albanijom će kaže raditi na postizanju sporazuma, ali ne za kameru, već za njihovu primenu.

„Zajedničko tržište, zajednički civilni registar, preduzeća, zajednički vladini odbori za spoljne poslove , su teme kojima ću se pored ose Đakovica – Skadar baviti u razgovorima sa premijerom (Edi) Ramom“, kazao je Kurti.

Govoreći o Specijalnom sudu formiranom za utvrđivanje zločina koje su počinili pripadici tzv. OVK nad Srbima i prpadnicima drugih manjina, kao i nad lojalnim Albancima, Kurti je rekao da taj sud ne može biti ukinut, ali je dodao da će ga njegova vlada učiniti nepotrebnim.

Podsetivši da je Samoopredejenje bilo protiv formianja Specijalnog suda, Kurti je rekao da će tu pravosudnu instituciju učiniti nepotrebnom jačanjem lokalnih sudova.

„Šteta je što imamo Specijalni sud. Ne može se ukinuti jer za to treba više od 80 poslanika, uključujući i Srbe. Bilo je poziva na razgovor, sada vlada nekakva tišina, verovatno zbog izbora“, primetio je Kurti, koji je obećao adekvatnu zaštitu svedocima na tom sudu.

Ne veruje, kaže, da je OVK počinila ratne zločine i zločine protiv čovečnosti, ali je dodao da je ratne zločine mogao počiniti bilo koji pojedinac.

Pročitajte još:

„Kurti ne može da odlučuje o sudbini Srba na Kosovu“

6 KOMENTARA

 1. Kurti ime pravo prvo referendum a onda ujedinjenje.
  Ajo srbije se ne može pomiriti sa Kosovskom nezavisnost i stvara probleme .
  Kosovo mora dobiti autonomiju po albanijom.

 2. Kurti.glej kako si zajebal albanijo.nizozemska bo sedaj še bolj proti temu da bi albanija dobila brezvizni sistem

 3. Treba pustiti zmije da izađu iz svojih rupa i javno se pokažu,
  a onda im nogama smrskati glave.
  Nema drugog rešenja, sve druge opcije su laž i obmana !
  Samo napred Kurti, Tači, Haradinaj,.. i ostali – osveta će biti slatka !!!
  Pa svaki *iptar u poslednjoj vukojebini zna da Kosovo nikada neće biti albansko !

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime