EPA/Milan Kammermayer
Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin Kurti na svom Fejsbuk nalogu objavio je sinoć da je Bujanska konferencija na kojoj je odlučeno pripajanje Kosova Albaniji bila “artikulacija političke volje Albanaca u ključnom trenutku”.

Kurti je naveo da se sastao sa više albanskih istoričara sa kojima je razgovarao o 80 godina od potpisivanja Bujanske konferencije.

“Dopunjujući jedni druge, razgovarali smo o sudbini Albanaca i Kosova tokom Drugog svetskog rata, o različitim političkim tokovima i o političkim ličnostima. Razgovarali smo i o stanju, trendovima istorijskih studija albanske istoriografije”, naveo je Kurti i precizirao da je Bujanska konferencija započela 31. decembra 1943. godine i tokom naredna dva dana je usvojena rezolucija da su ‘Kosovo i Dukađini regioni naseljeni najvišem alabanskim narodom koji, kao i uvek, kao i danas, žele da se ujedine sa Albanijom'”.

“Bujanska konferencija podržala je pravo naroda na samoopredeljenje i artikulisala političku volju Albanaca u ključnom trenutku. Kao takav, ovaj istorijski susret odigrao je odlučujuću ulogu u političkom statusu Kosova i postao referentni događaj u prethodnim periodima do danas. Za proučavanje političke istorije Kosova i za negovanje istorijske dimenzije politike”, naveo je Kurti.

Prema istorijskim podacima na Bujanskoj konferenciji koja je održana u januaru 1944. u Bujanu, na severu Albanije, tadašnji Narodnooslobodilački odbor Kosova doneo je odluku o priključenju Kosova Albaniji.

Po završetku Drugog svetskog rata nove jugoslovenske vlasti su odbacile ovu odluku, a tadašnji predsednik Josip Broz Tito je taj čin ocenio kao akt velikoalbanske reakcije, odnosno pokušaj stvaranja Velike Albanije.

1 COMMENT

  1. Kurti radi po sistematskom planu Kosovske Lige osnivanu u Prizrenu stvaranje Velike Albanije i to mu ide za rukom na jednoj strani održava duboke odnose sa Albanijom,Makedonijom,Hrvatskom ,Slovenijom,Bugarskom,Crnom Gorom,i Bosnom dok u drugoj strani sprema Vojsku Kosova za NATO i obučava ih po NATO standardima od Pješadije vojnih Oficira pa sve do Pimota i protiv vazdušne jedinivce posle obuke diplomiraju po SAD i EU dtžavama podigo Vojni budzet na 400% dok u drugoj strani formirao Vojni fond za naoružavanje te vojske Gasterbajteri iz cjelog sveta ,Albanci ulažu prevelike sume novca u taj fond za tri god postojanja fonda sakupljeno je preko 300 miliona eura gradi nove Kasarne ima 7.000 Aktivnih i 3500 Rezernih vojnika na raspolaganju.Polako postaje sila za sebe dok Beograd i Vučič čuti i Posmatra nemo.!!! Štače kad zna daje Kosovo izgubljeno još 1999 god.Ratom !!!

    https://youtube.com/shorts/ct4lz-krTWY?si=kMsp46kuSfiLDrwj

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here