EPA/Valdrin Xhemaj
Aljbin Kurti

“Kurtijev reciprocitet”, odluka koju je donela “tehnička” vlada u Prištini, a po kojoj sada imamo situaciju nekakvog reciprociteta, pokušaj je da se na mala vrata od Srbije iznudi priznanje Kosova.

Ovako bivši predsednik Koordinacionog centra za KiM Nebojša Čović vidi odluku prištinskih vlasti po kojoj proizvodi iz Srbije ne mogu ući na Kosovo ukoliko na njima nije naznačeno “Republika Kosovo”.

Prema njegovom mišljenju, poslednja odluka vlasti u Prištini je očekivana, imajući u vidu šta se sve događa na prostoru Kosova i Metohije od prošlogodišnjih izbora i dolaska Kurtija na vlast.

Kupovina vremena u očekivanju američkih izbora

– Ova odluka predstavlja dalji Kurtijev pokušaj da sapliće dijalog. Oni ne žele iskreno dijalog već kupuju vreme, a kupovina vremena se odnosi na nešto što se “povampirilo”. Naime, poslednjih dana ponovo je krenula da komentariše Medlin Olbrajt, pa se iz sve snage uključuje Eliot Engel, pa Danijel Server. Dakle, uključili su “tešku artiljeriju” nekakve kosovske nezavisnosti, celu tu “klintonovsku strukturu”. S tim što je ta artiljerija zarđala, ali ne toliko da ne uzima velike “prljave” pare u torbama i to od kriminala, kojima su Albanci lobirali nekakvu naklonost, pre svega Amerike – kaže Čović za Sputnjik.

Donald Tramp, smatra Čović, nema takav pristup i ne bi želeo da nastavi tu “klintonovsku avanturu”, ne samo na prostoru KiM, nego u celom svetu.

– Klintonova administracija je zagorčala život u celom svetu. Gde god su stigli napravili su ludnicu, razvalili mnoge države, a sve je bilo zasnovano na prevarama – dodaje Čović.

Kako kaže, na delu je kupovina vremena do američkih izbora i eventualne pobede poslednjih ostataka “duboke države” zasnovane na neoliberalnom konceptu.

– Oni očekuju da pobedi Bajden. Na sve to dodajte i ovo što se sada događa u SAD, naravno tu je i svetska pandemija, dakle vrlo je komplikovana situacija i iskreno mislim da će američki izbori odlučivati i o svetskom miru. Ukoliko “duboka država” opet pobedi u Americi, što je “klintonovski” koncept, mislim da ćemo imati ugrožen svetski mir – kaže Nebojša Čović.

Kurti se neće lako predati

Čović očekuje i nove probleme jer veruje da se Kurti neće tako lako predati, bez obzira na odluku kosovskog Ustavnog suda koji je, kako kaže, kao i sama priča o njihovoj državi, nešto što je kontroverzno, a Albanci ga koriste samo kada im treba.

– Taj Ustavni sud je blokirao Briselski sporazum u smislu nečega što je dogovoreno, a to je Zajednica srpskih opština. Taj sud je odlučio da se vrati zemlja manastiru u Dečanima, pa se to takođe ne sprovodi već se gradi put na imovini Srpske pravoslavne crkve. Sad je Ustavni sud dao za pravo tom pristupu da je vlada Kurtija pala u Skupštini i da treba doći do nove vlade. To će biti vlada, kako kažu, Avdulaha Hotija, a zapravo ista vlada kao Haradinajeva – kaže Čović.

Albanska populacija, uveren je Čović, nema kapaciteta za multietičnost.

– O kakvoj multietičnosti pričamo kada 200.000 ljudi ne može da se vrati kući, a one koji pokušaju sačekuju tako da im neki “multietnički plamen” upali kuće. Naravno, Srbi i Albanci će živeti na ovom prostoru, bilo jedni pored drugih ili jedni među drugima, ali garantujem da albanske političke strukture ne daju prostora albanskoj populaciji da razmišlja o stvarnom, iskrenom, multietničkom životu, jer tamo na žalost ne mogu da se probiju prave demokratske strukture, već se drže ovi ratni zločinci i kriminalci – zaključuje Čović.

3 COMMENTS

  1. I Srbija bi trebala da pocne da priznaje siptarska dokumenta samo gde pise Srpska autonomna pokraina kosovo

    • Ма каква аутономија? Добиће је кад се преселе преко Проклетија.
      Аутономија је Титова измишљотина а на штету Срба. Зашто није дао аутономију Србима у Босни и у Хрватској? Аутономију су требали добити Хрвати у Крижевачкој Жупанији и данас би био мир на Балкану.

  2. Од “понолетних” будала неможеш очекивати ништа друго него понашање као код предшколске деце.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here