EPA/Georgi Licovski
Aljbin Kurti

Srpska lista zatražila je danas hitnu reakciju međunarodnih predstavnika kako bi se zaustavila nelegalna odluka premijera prištinskih institucija Aljbina Kurtija da se iz Fonda za razvoj severa protivpravno oduzmu sredstva građana i opština na severu KiM.

“Odlukom režima Aljbina Kurtija da se iz Fonda za razvoj severa protivpravno oduzmu sredstva od građana i opština na severu ogoljeno se negiraju i degradiraju Briselski sporazumi koji su postignuti u prethodnom periodu i koji moraju imati zaštitu od strane Evropske unije, koja je bila garant postignutih sporazuma”, navodi se u saopštenju Srpske liste.

Imajući napred navedeno u vidu, Srpska lista navodi da je danas poslala pismo predstavnicima zemalja Kvinte i specijalnom predstavniku EU u Prištini sa jasnim zahtevom da najhitnije zaustave ovu nelegalnu, protivpravnu odluku Kurtijevog režima koji ne samo što ne poštuje svoje obaveze iz Briselskih pregovora, već čini sve da dogovore koji su proizašli iz pregovora stavi van snage.

“Podsećamo da se sporazumom garantovalo da će sva sredstva koja se prikupe od uvoza robe namenjene za četiri opštine na severu, na prelazima Jarinje i Brnjak, koristiti za razvoj ovih opština i infrastrukturne projekte koji će poboljšati kvalitet života građana. Ova odluka je apsolutno protivna svrsi ovog fonda i važećem sporazumu”, ističe se.

Takođe, sporazumom je definisano da se novac iz fonda koristi nakon jednoglasne odluke tročlanog tela koji čine po jedan predstavnik Prištine, Evropske unije i srpskog naroda. Navedeno telo se nije sastalo niti donelo takvu odluku, te bi njeno izvršenje predstavljalo klasičnu pljačku novca građana Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka.

“Iz svega navedenog, zahtevamo hitnu reakciju međunarodnih predstavnika, pre svega Evropske unije, kako bi se sprečila hajdučija i otimanje novca od naših građana. Ćutanje međunarodnih predstavnika na eventualno izvršenje ove odluke bi poslalo užasno lošu poruku svim našim građanima, da saučestvuju u ovoj pljački i razbojništvu režima u Prištini”, saopštila je Srpska lista.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here