Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak izjavio da će kroz nekoliko nedelja, doći do prvog susreta između Vučića i Kurtija.

Lajčak je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, rekao i da je ohrabren nedavnom posetom Prištini i Beogradu gde je, kako tvrdi, dobio uveravanja da su lideri Srbije i Kosova spremni da nastave dijalog.

Lajčak i dalje smatra da je sporazum o normalizaciji odnosa izvodljiv u roku od nekoliko meseci, ali da je za to potrebna politička spremnost lidera. Potrvđuje da neće dozvoliti pokretanje tema koje bi otvorile “Pandorinu kutiju” i poručuje da je razmena teritorija zatvoreno poglavlje.

Sa Aljbinom Kurtijem na čelu kosovske delegacije u dijalogu, Lajčak smatra da postoji nova situacija, jer će u dijalogu biti dva partnera koji imaju jako snažan mandat.

Razmena teritorija – zatvoreno poglavlje

Upitan kada se, sada kada su izbori na Kosovu završeni i kada je Kurti premijer, može očekivati susret njega i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Lajčak kaže:

– Mislim da možemo očekivati prvi susret dovoljno brzo, bez nepotrebnog odlaganja. Tako smo se dogovorili sa novim premijerom, gospodinom Kurtijem, treba da završi formiranje institucija. Preostao je izbor predsednika i priprema novog tima. Posle toga očekujemo da su spremni za nastavak. On (Kurti) mi je rekao da je spreman da dođe u Brisel da se sastane sa predsednikom Vučićem, predsednik Vučić mi je rekao da je on spreman da dođe kad god bude pozvan.

Lajčak je istakao da nema vremena za trošenje, kao i da je politički kalendar takav da nema nekih velikih izbora i da bi to trebalo da se iskoristi  i bez izlišnih odlaganja pristupi pregovorima.

– Premijer Kurti dobija te poruke od svojih evropskih partnera, premijera, dobio je od visokog predstavnika Borela. Znači, on zna da se to od njega očekuje. Rekao sam da nećemo ništa veštački da ubrzavamo. Moraju da se formiraju sve potrebne institucije, imamo skupštinu, imamo vladu, još treba da se izabere predsednik. Mislim da tim već imamo – imamo glavnog pregovarača, imenovanog, odgovornog člana Vlade za dijalog, u timu će više-manje ostati ljudi koji su vodili taj proces – rekao je Lajčak.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here